Hrad a zámek Frýdlant má nového kastelána. Ještě nepatřím do starého železa, říká Jiří Holub

8. březen 2022

Státní hrad a zámek Frýdlant se na novou návštěvnickou sezonu připravuje pod vedením nového kastelána Jiřího Holuba, který uplynulých dvanácti letech panoval na státním zámku Hrubý Rohozec. Proč kastelán změnil působiště a co na novém chystá, zjišťoval redaktor Jaroslav Hoření.

„Frýdlant považuji za severočeskou metu, podle mě tady není hezčího a pestřejšího objektu. A po těch dvanácti letech na Hrubém Rohozci, kde jsem udělal, co jsem udělat mohl, a díky restituci podle mě se to tam nehne jiným směrem, než se hýbalo v posledních letech, tak to beru jako takovou možnost ukázat, že ještě nepatřím do starého železa,“ vysvětlil své důvody Jiří Holub.

Na frýdlantském zámku se teď pilně chystají na nastávající sezonu. Zaměstnanci uklízí interiéry a připravují prohlídkové trasy. Těch se týká jedna z hlavních změn v nadcházející sezoně. Trasy totiž budou rozděleny na část hradní a zámeckou, aby si návštěvníci mohli vybrat, která část historie památky je více zajímá.

Nově bude například otevřené i nádvoří hradu a zámku Frýdlant. To bylo doteď přístupné jen pro návštěvníky, kteří tam čekali na průvodce, který je odtamtud odvedl na prohlídku.

Další změnou už je i večerní nasvícení památky.

„Při současných cenách elektřiny si myslím, že si zas tak dlouho nezazáříme. Ale snažím se být šetrný, svítíme jenom hodinu denně, a pokud to půjde, tak zatím svítit budeme. Zámek je opravdu dominantou. Myslím si, že to nasvětlení má velmi pěkné a byla by škoda ho úplně vypnout a odstřihnout,“ doplnil nový frýdlantský kastelán. Památka je zatím nasvícena mezi šestou a sedmou hodinou večerní. Čas nasvícení se podle kastelána bude měnit v závislosti na času západu slunce.

Spustit audio

Související