Občas vyrazit za hranice, srovnat si to v hlavě a vážit si toho, kde žijeme, říká cestovatel Holub. Jiří Holub

Píše knihy pro děti i dospělé, cestuje po Africe a Latinské Americe a pak se rád vrací na Hrubý Rohozec. Na tamním zámku je totiž kastelánem. A u nás byl hostem Dopoledne pod Ještědem.

Čtěte také

Těsně před uzavřením hranic se stihl vrátit z cest po Kubě, Mexiku, Hondurasu a Belize a jak sám Jiří Holub říká, když se mu podaří dostat se do Latinské Ameriky nebo do Afriky, vždycky si uvědomí rozdílnost naší středoevropské mentality a ostatního světa. „Vždycky se tam hodně naučím, takže se potom vrátím domů a říkám si, co mi tady vlastně chybí. Jsem ale rád, že tu možnost vidět to mám a vlastně uvědomit si to, protože kdybych byl pořád tady, tak bych asi nadával, jako každý správný Čech, na to co tady všechno máme. Není to špatné občas vyrazit někam za hranice, srovnat si to v hlavě a vážit si toho, že žije právě tady,“ vysvětluje.

Jiří Holub také několikrát navštívil Kilimandžáro, jako průvodce. Jaké dojmy to v něm zanechalo? Jak se na zámku Hrubý Rohozec „poprali“ s dlouhou nedobrovolnou pauzou? Kde vlastně kastelán Hrubého Rohozce bydlí? A co nového na zámku chystají? Jací jsou dnešní mladí průvodci? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související