Europoslanci se dohodli na podobě covid pasů, od 1. července mají usnadnit cestování do zahraničí

21. květen 2021 09:44

Blíží se léto a začínáme přemýšlet nad dovolenou. Jak to ale bude s cestováním do zahraničí v době pandemie koronaviru? 20. května to, alespoň v rámci Evropy, řešili poslanci a členské země Evropské unie.

Podoba jednotných dokumentů, umožňujících od léta snáze cestovat po Evropské unii, už je známá. Europoslanci a členské země společenství se dohodli na jejich podobě. Takzvané covid pasy o držitelích prozradí, jestli podstoupili očkování, testování nebo mají přirozenou imunitu po nedávném prodělání nákazy.

Čtěte také

Vznik covidových certifikátů ještě musí formálně potvrdit Evropský parlament i členské země. Pokud se tak stane, systém začne fungovat od 1. července. Některé země si při jednání snažily vymínit, že budou pro cestující moci zavést dodatečná opatření, například povinnost nastoupit do karantény. To ale bude možné jen ve výjimečných případech; například, kdyby se šíření nákazy třeba vlivem mutace koronaviru zrychlilo.

Verze a podoba covid pasu

Cestující si bude moct vybrat mezi tištěnou a elektronickou podobou. Obě budou pro uživatele bezplatné a obě budou obsahovat unikátní QR kód. Certifikát budou podle stránek Evropské unie vydávat například nemocnice, testovací centra nebo zdravotnický orgán členské země. Každá z institucí bude mít svůj digitální podpis. Certifikát bude chráněný před paděláním a má být ověřitelný v celé unii.

Digitální certifikát bude obsahovat unikátní nepadělatelný QR kód s digitálním podpisem, který při kontrole příslušní úředníci naskenují a ověří. Bude v něm jméno a příjmení, datum narození, datum vydání a informace o prodělání nemoci nebo o aplikované vakcíně proti covidu-19. Aplikace nebude obsahovat data o pohybu občanů, nařízení uchovávání takových údajů zakazuje.

Cestování bez covid pasu

Digitální certifikát by měl cestování v rámci Evropské unie usnadnit, nebude ale nezbytnou podmínkou pro volný pohyb. Mohl by ale například sloužit i k dokládání výsledků testů; to je v současnosti nutné nejen při cestování, ale například při návštěvě některých míst.

Evropská unie bude jednat i o uznání certifikátů zemí mimo evropskou sedmadvacítku. Taková osvědčení by ale musela splňovat mezinárodní normy a mít srovnatelnou bezpečnost. V současné době je cestování do Evropské unie z třetích zemí výrazně omezené, pokud se nejedná o nezbytné cesty.

autoři: Jana Švecová , Kateřina Havlíková , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související