PCR test místo antigenu. Vybrané školy Libereckého kraje v pilotním projektu testů z jedné zkumavky

Některé školy v Libereckém kraji se chystají na pilotní projekt zkušebního PCR testování. Základní školy v Jablonci nad Nisou na ně plošně přejdou už 26. května. Přidají se i dvě liberecká gymnázia. Detaily zjišťovala redaktorka Šárka Škapiková.

Přechod z antigenních testů na PCR začalo doporučovat ministerstvo školství, které na něj částečně přispívá. V Jablonci nad Nisou se bude testovat formou velké zkumavky; vzorky slin žáků z celé třídy se vyhodnotí dohromady, zvlášť až v případě pozitivního nálezu. Ve spolupráci s Libereckým krajem se do pilotní kampaně zapojí také dvě víceletá gymnázia v Liberci, F. X. Šaldy a Podještědské.

PCR testy na všech jabloneckých základních školách

Čtěte také

Město Jablonec nad Nisou přišlo s nabídkou testování PCR pro školy začátkem května, tedy v době, kdy po celém Česku začaly docházet antigenní testy, a to s ohledem na to, že školy je nejprve fasovaly ze státních hmotných rezerv pro děti z prvního stupně, a mezitím vláda narychlo rozhodla, že se budou na prezenční výuku vracet i žáci z druhého stupně. V Jablonci nad Nisou nedostatek saturovaly zásobami z mateřských škol, jinde pomohl Národní pedagogický institut.

Ve stejné době začalo ministerstvo školství doporučovat možnost přechodu na PCR testování. Základní školy v Jablonci se pro něj nakonec rozhodly, jednotliví ředitelé budou smlouvu se soukromou společností, která bude testy provádět, podepisovat sami, akce už nepůjde přes město. Testovat se bude jednou za 14 dní, poprvé ve středu 26. května.

Do pilotního projektu se zapojí liberecká gymnázia

PCR testování budou zkoušet i další školy v kraji, konkrétně Podještědské gymnázium Doctrina a Gymnázium F. X. Šaldy, obě liberecké. Ředitelé obou škol Českému rozhlasu potvrdili, že se u nich PCR pilotní testování chystá. Kdy začne, není jasné; Liberecký kraj chce ještě vyzkoušet, jak to funguje v praxi a jestli by se na tento typ testování dalo přejít, například od září, i na ostatních školách.

Systém testování PCR pro školy je specifický; nejde o stejné laboratorní testy, jaké podstupujeme běžně na doporučení lékaře nebo soukromě. Vzorky se ve školách budou vyhodnocovat takzvanou „poolovou metodou“ (Pozn. red: pool – anglicky bazén). Vzorky slin žáků z celé třídy se tedy otestují na jeden test v jedné velké zkumavce. V případě, že by celý tento vzorek vyšel pozitivní, testoval by každý žák z dané skupiny zvlášť.

Financování PCR testů pro školy

V době, kdy ministerstvo školství začalo školám přechod na PCR testy doporučovat, nabídlo dotaci 200 korun na jeden test a jednoho žáka. Ceny PCR testů se ale pohybují mnohem výše, samoplátce obvykle zaplatí kolem 1 500 korun. Zřizovatelé ani školy samotné si takovou částku dovolit nemohou. Některé firmy proto přišly právě s nápadem „poolové metody“, kterou se dá významně ušetřit. Lze také předpokládat, že čím více se bude testování touto formou rozšiřovat, bude ho nabízet více společností a zařízení a testy by mohly zlevňovat. Zatím si je školy platí samy s využitím dotace od ministerstva školství.

Spustit audio

Související