Datovky a spolky. V životě jsem počítač nepotřeboval, říká 82letý jednatel příšovických zahrádkářů

1. únor 2023 11:21

Jednatel spolku zahrádkářů Josef Ježdík z Příšovic na Liberecku se musí naučit pracovat s datovou schránkou. Je mu přes 80 let a k dispozici nemá ani chytrý telefon, ani počítač. Navštívila ho redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Se spravováním elektronické datové schránky mají někteří lidé problémy. Zejména ti starší, kteří nemají k dispozici chytrý telefon, ani počítač s internetem. Datovou schránku musí začít používat i Spolek zahrádkářů v Příšovicích. Dopis s přihlašovacími údaji od ministerských úředníků dostal jeho jednatel Josef Ježdík, je mu 82 let.

Datová schránka je ale od ledna 2023 povinná nejen pro všechny živnostníky a další osoby samostatně výdělečně činné, ale také například pro nadace, společenství vlastníků jednotek nebo právě spolky.

Josef Ježdík má pouze tlačítkový telefon a jeho domácnosti je bez počítače a internetu. „Mně stačí obyčejný mobil, ve kterém si domluvím, co chci,“ říká. „Dávají to jako povinnost, že to musí být, ale aby vyřešili tyhle věci, to už je nezajímá. (Prý) ‚Dojděte si do internetové kavárny‘,“ podivuje se.

V Příšovicích ale internetová kavárna není. „Ani v Turnově není! Já jsem v životě počítač nepotřeboval,“ dodává pan Ježdík.

„Co se týče těchto lidí; je to spolek, minimálně jeden člověk se musí najít, který má chytrý telefon, nebo má počítač. Bylo by překvapující, aby nikdo z těch členů neměl internet,“ domnívá se ředitel odborů eGovernmentu Ministerstvo vnitra Roman Vrba. „Vždycky se v okolí musí najít někdo, kdo jim s tím pomůže. Myslím si, že jim můžou pomoct i na obci, tam s datovkami pracují,“ navrhuje.

Nezávislý starosta Příšovic František Drbohlav Českému rozhlasu řekl, že se zatím žádný občan na obec nepřihlásil. „(Můžeme pomoct) maximálně nějakou radou, ale abychom za něj vyřizovali veškerou agendu, tak to určitě ne,“ reaguje starosta. Pokud si podle něj ministerstvo tuto službu vyžádá, bude očekávat její proplacení.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související