Datová schránka je v podstatě státem garantovaný email, vysvětluje ředitel odboru eGovernmentu Ministerstva vnitra

Od začátku roku 2023 začalo Ministerstvo vnitra také živnostníkům, spolkům či nadacím zřizovat datové schránky. Co „datovka“ vlastně je a pro koho je povinná? Hostem Dopoledne pod Ještědem byl Ing. Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu Ministerstva vnitra.

„Datová schránka nahrazuje komunikaci státu s občany, firmami nebo i spolky, jako jsou například zahrádkáři. Je to v podstatě státem garantovaný email,“ vysvětlil na úvod Roman Vrba.

„Je to velmi jednoduché, člověk z toho nemusí mít strach, těch zpráv tam nebude chodit mnoho. Je to stejné, jako když dosud chodily dopisy s proužkem, to se nahrazuje tímto krokem,“ dodal.

Jsou podle něj vyrovnané podmínky s klasickou papírovou korespondencí, nemohou být nastavené jinak. „Když vám přijde dopis od státu, například pozvánka k soudu, tak přijde takový ten ‚dopis pruhem‘, když si ho nevyzvednete, nastává po 10 dnech fikce doručení a účinnost, která je v tom dopise, začíná fungovat.

Stejné je to s datovou schránkou, jakmile přijde (dokument) do datové schránky, i přesto, že si ho nepřečtete, po 10 dnech nastává fikce, ty podmínky jsou stejné,“ přidal příklad.

Datové schránky jsou podle něj komfortnější v tom, že příjemce si může nastavit notifikaci vůči datové schránce, nemusí každý den schránku kontrolovat. Výhodou podle Romana Vrby je dostupnost korespondence. „Přijdete večer domů a máte tam upozornění, lísteček, že vám něco došlo na poštu. A pošta je zavřená, (přes den) jste v práci, nemáte vlastně šanci si to vyzvednout, nebo je to pro vás komplikované.

Do datové schránky se podíváte kdykoliv, nemusíte nikam chodit, můžete odpovědět, a je to všechno zdarma,“ popsal.

Pro koho jsou datové schránky povinné

Datové schránky existují 14. rokem. Města, kraje, všechny úřady ministerstva, právnické osoby obchodního charakteru, tedy s.r.o., akciovky a tak dále, tam už jsou. Postupně se k nim přidávali advokáti, soudní znalci.

„Lidí i firem, které to už mají povinné, je hodně a teď je to ten největší ‚poslední skok‘, a to je rozšíření o všechny právnické osoby neobchodního charakteru, tedy spolky, SVJ, tyto právnické osoby; plus všechny osoby, které mají IČO, jednoduše řečeno živnostníci,“ upřesnil Roman Vrba.

Instrukce, jak si datovou schránku zřídit, jsou na internetu.

Co je hlavními výhodami datových schránek? Funguje datová schránka jen v počítačích? Co má dělat člověk, který nemá počítač, ani nepoužívá internet? K čemu je dobrá elektronická identita? A jak jsou datové schránky zabezpečené proti napadení takzvanými hackery? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související