Bezpečně na internetu. Jak vypadá podezřelý e-mail a na co neklikat ani v počítači, ani v mobilu

3. listopad 2022 11:15

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost spustil interaktivní pomůcku SENIOR. Upozorňuje na rizika a hrozby spojené se špatným zabezpečením počítače a informuje o tom, jak se chovat bezpečně na internetu, nejen seniory, ale i učitele, zdravotníky, nebo úředníky.

Čtěte také

Lidé pocítili i útok hackerů na Ředitelství silnici a dálnic v květnu 2022. Ani po 5ti měsících nebyly podle mluvčího Jana Rýdla funkční všechny systémy. Do konce října se povedlo se obnovit asi 90 % z nich, náklady na obnovu zatím dosáhly 25 milionů korun.

Zavirování počítačové sítě způsobí často sami zaměstnanci, kteří kliknou na neznámé přílohy v podezřelých e-mailech. „Lidé začínají tušit, že IT bezpečnost není vtip, a že to zpravidla stojí víc peněz, když ten útok proběhne, než když se proti němu pojistíme,“ říká IT specialista a majitel firmy zabývající se monitoringem internetu Vojtěch Bumba. Počet nebezpečných počítačových adres podle něj výrazně vzrostl po začátku války na Ukrajině.

Na množící se hackerské útoky ze strany Ruska a Číny upozorňuje i nově zveřejněná zpráva Bezpečnostní informační služby. Podle ní mají internetoví špioni zájem hlavně o informace z institucí, které se věnují mezinárodním vztahům, lidským právům, ale i o data ze státních úřadů nebo energetických a produkčních firem.

Právě phishing, kdy se útočníci snaží podvodnými e-maily nebo zprávami získat od oběti údaje o bankovním účtu, je v současné době nejčastější způsob, jak hackeři útočí.

„Variant takových zpráv je možné vymyslet celá řada. Předmětem může být třeba urgence k úhradě přiložené faktury o splatnosti s nastrčeným škodlivým kódem, kterou máme otevřít, nebo upozornění, že s námi někdo sdílí soubor k úpravám,“ vysvětlil ředitel Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Lukáš Kintr.

Banky opakovaně zdůrazňují, že nikdy od klientů nepožadují údaje k internetovému bankovnictví přes e-maily, telefon nebo SMS zprávy.

Spustit audio

Související