Další sada otázek a situací od července. Novinky v autoškole představil učitel Josef Semirád

Ministerstvo dopravy a Asociace autoškol zveřejnily šestou řadu otázek k závěrečným testům pro autoškoly. Absolventi se s nimi setkají od 9. července 2023. Na co jsou zaměřené, kolik je celkem v testech otázek a co znamená holandský menévr?

Josef Semirád, učitel autoškoly

„Začalo to už na podzim 2001, postupně přibývalo 120 nových testových otázek, poslední dávka 35 otázek vyšla v únoru 2023, a od 9. července přibyde zhruba 11 dopravních situací a 35 další otázek,“ přiblížil Josef Semirád nejbližší budoucnost v autoškolách.

V otázkách se objevují i takové s podmiňovacím způsobem, tedy „řidič by měl…“, je to například otázka s „holandským manévrem“, kdy správnou odpovědí je, že by se řidič měl takto zachovat, protože je to správně z hlediska bezpečnosti, ale povinnost není zákonem vynucována.

„To je, když opouštíte vozidlo, tak neotvíráte dveře levou rukou, ale pravou. Musíte se tedy otočit, tím natočíte celé tělo, podíváte se do zrcátka a podíváte se i z okénka, zda je to venku bezpečné,“ vysvětlil zajímavost.

Kdo kontroluje správnost testových otázek? Proč je nutné nahradit staré testové otázky pro řidiče novými? Jak úspěšní jsou studenti autoškol, kteří se připravují na „nové“ testy? Má učitel autoškoly obavu, když si sedne do auta vedle žáka, který jede poprvé? A jsou lepší řidiči muži, nebo ženy? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související