Kdy se nechat očkovat po covidu-19 a je nutná třetí dávka? Odpoví nový test, vyvinuli ho čeští vědci

8. září 2021 12:27

Čeští vědci vyvinuli test, který umí zjistit hladinu účinných protilátek proti koronaviru. Podle nich pak lékaři můžou u každého přesněji určit jak termín dalšího očkování, tak případně nutnost třetí dávky vakcíny. Test má být dostupný ještě v září.

Dokáže rychle určit účinné protilátky proti koronaviru a odliší je od ostatních. Čeští vědci vyvinuli test, který by mohl usnadnit rozhodování, kdy se nechat očkovat po nemoci covid-19 a jestli je nutná třetí dávka.

Od stávajících se tento test na protilátky liší tím, že cílí na konkrétní druh protilátek, který účinně chrání před koronavirem a zároveň určí jeho množství. U nás dosud používané testy zjišťují jen celkovou hladinu protilátek a není jasné, jak silnou vyvolají imunitu.

Vědci dvou ústavů Akademie věd, Biotechnologického ústavu a Ústavu organické chemie a biochemie, proto nejprve zjišťovali, které protilátky chrání před koronavirem SARS-CoV-2. Překvapivě našli jen jednu.

„Postupuje se tak, že se připraví ten virový protein, v tomto případě je to spike z viru SARS-CoV-2, a tím se naimunizují myši. Ty myši pak začnou produkovat protilátky tak, jako by byly nakaženy tím virem. Podařilo se nám vyizolovat 12 klonů jednotlivých protilátek, které jsme potom dál testovali.

Očekávali jsme, že polovina, nebo dvě třetiny budou mít nějaké účinky. A byli jsme překvapení, že z těch 12 protilátek jen jedna měla požadované vlastnosti zabránit viru v infektivitě,“ popsal Jiří Moos, manažer společnosti I&I Prague, která na projektu spolupracovala. Samotný výzkum začal zhruba před rokem.

Pokusy s dosud známými mutacemi koronaviru potvrdily, že tato unikátní protilátka zabírá jako ochranný štít i na nové varianty koronaviru.

Český test na protilátky by zároveň mohl pomoct při rozhodování o nutnosti třetí dávky vakcíny proti koronaviru. Protilátky se vytvářejí u každého jinak a vydrží různě dlouho. 6 měsíců po nemoci nebo 9 po očkování, jsou jen orientační termíny, takže tímto testem je možné zjistit hladinu ochranných protilátek v těle a podle toho určit termín očkování.

Testovací sady se už za 14 dnů dostanou na evropský trh, kde podobné zatím nejsou. Vyrábět se budou v České republice.

autoři: Eva Kézrová , Jana Švecová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související