Čím je klient potřebnější, tím dřív se k nám dostane, říká ředitel lomnického Domova Doma

4. březen 2024

Nové zařízení se zvláštním režimem Domov Doma v Lomnici nad Popelkou má za sebou půl roku od otevření. Vydali jsme se podívat, jak se zaplnil pacienty i personálem.

Domov Doma, nové pobytové zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demencí v Lomnici nad Popelkou, se po půl roce od otevření téměř zaplnil. Ne že by o lůžka nebyl zájem, naopak, ale budoucí klienti musí projít přijímacím procesem.

Jak probíhá a také co musí zvládat personál, se při setkání s ředitelem Domova Doma Janem Vojvodíkem zajímal redaktor Jaroslav Hoření.

„Klienti žádají vlastně přes žádost na internetu, kterou si stáhnou a pošlou spolu s lékařským vyjádřením. Klíčové je, že klient musí mít tu nemoc diagnostikovanou. A takových klientů, ze zájemců, kterých je kolem 250, jsou možná dvě třetiny,“ vysvětluje ředitel zařízení.

„Pak klienta posoudíme v terénu, navštívíme ho tam, kde žije, nebo právě aktuálně leží, třeba v LDN, a zjistíme jeho zdravotní stav, jeho sociální zázemí, a posoudíme, jak hodně potřebná péče u něho je. A čím je klient potřebnější, tím dřív se k nám dostane,“ dodává Jan Vojvodík.

Pobyt v zařízení není zdarma. „Je to podle vyhlášky, klienti platí aktuálně 17 103 korun za pobyt, to je ubytování a strava. To, co jim dává stát na péči, náleží nám ze zákona. A to vlastně je vše, co klient platí. Víc po nich nechceme,“ říká ještě ředitel Domova Doma v Lomnici nad Popelkou, soukromého zařízení, které od klientů ani jejich rodinných příslušníků žádné další skryté ani otevřené poplatky nad rámec vyhlášky nepožaduje a přesto dobře funguje.

Kdo může v podobném zařízení pracovat a co takové zaměstnání obnáší? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.