Sociální zařízení mohou zvýšit ceny za pobyt a stravu, v Libereckém kraji to udělají jen některá

19. leden 2024 13:04

Některé domovy seniorů nebo alzheimer centra v Libereckém kraji zvýší ceny za pobyt i stravu. Důvodem jsou stoupající náklady na provoz. Navýšení umožňuje změna úhradové vyhlášky.

Čtěte také

Pobyt v domově s celodenní stravou stál v roce 2023 měsíčně maximálně 15 965 korun. Od ledna 2024 to může být za měsíc až 17 360 korun. Klientům se může zvýšit poplatek za denní pobyt o až 25 korun, za celodenní stravu pak o až 20 korun.

Například v Domě seniorů Františkov v Liberci ceny zvedat nebudou, i přesto, že se náklady zvyšují. Maximální cena, kterou tam klient zaplatí za ubytování a stravu zůstává podle tamního ředitele Jana Gabriela 455 korun za den.

Domov seniorů ve Vratislavicích nad Nisou zvýší pouze ceny za celodenní stravné, a to o 20 korun na den, Českému rozhlasu to řekla ředitelka Daniela Raulová.

Některá další zařízení počkají se možnou změnou cen na následující měsíce. Pobyt v domovech Alzheimer home v Sychrově a Minkovicích podle mluvčího Vladislava Podrackého podraží od února a to o 45 korun na den za pobyt a stravu. V jednotlivých zařízeních se cena může mírně lišit.

V Domě seniorů Františkov natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související