Chystáte se o Vánocích na lyže? Kam v Libereckém kraji vyrazit a jak jsou na tom střediska se sněhem

23. prosinec 2021 16:00

O nadcházejících vánočních svátcích bude možné vyrazit na sjezdovky i do bílé stopy. Většina ski areálů v Jizerských horách a Krkonoších hlásí velmi dobré podmínky. A upraveno je i na běžkařské Jizerské magistrále. Zjišťovala to redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

V Jizerských horách i Krkonoších to vypadá se sněhem dobře, počasí v uplynulých dnech přálo. Jednak v horách sněžilo, a také mrzlo, takže sněžná děla byla v areálech spuštěná po většinu možného času. Na svazích tak leží desítky centimetrů čerstvého kvalitního sněhu.

Lyžuje se alespoň částečně už skoro ve všech ski areálech, vleky a lanovky jedou na Severáku, Tanvaldském Špičáku, v Rejdicích, Pasekách nad Jizerou, na Ještědu, v Rokytnici nad Jizerou, v Harrachově.

Většina středisek pojede i na Štědrý den, na většině míst plánují provoz do 12 hodin, ale například na Černé Říčce v Desné až do 13 hodin. Podmínky jsou tam prý naprosto ideální, lidí je dostatek, provozovatelé jsou zatím s rozjezdem sezony spokojeni.

Každý, kdo chce vyrazit do ski areálu na sjezdovky, musí se prokázat očkováním nebo osvědčením o prodělané nemoci covid-19.

Pro lyžaře, kteří raději vyrážejí na běžky, jsou taky dobré zprávy. Jak Českému rozhlasu potvrdil ředitel společnosti Jizerská o. p. s. Martin Kunc, podmínky jsou teď na magistrále velmi dobré, rolbami upraveno 150 kilometrů tratí. Na stadionu v Bedřichově se ještě ve čtvrtek 23. prosince ráno zasněžovalo, přes den jsou děla vypnutá, aby tam mohli lidé lyžovat, a po setmění se zase zapnou.

Otázka je, jak to bude vypadat s počasím 24. prosince, má totiž pršet, a správci stop se podle svých slov budou doslova modlit, aby počasí nijak zle nepoznamenalo stav tratí. Dobrou zprávou je, že od soboty 25. prosince se má opět ochladit; v neděli 26. prosince by mělo opět v horách vydatněji sněžit. S mrazem se opět spustí děla na stadionu a na tratě by měl připadnout přírodní sníh, který se pak bude opět rolbami upravovat, zřejmě od neděle.

Vánočními svátky tradičně začíná hlavní sezona horským záchranářům. Po loňském roce, kdy byl tvrdý lockdown, očekávají, že se do hor vrátí hodně turistů a sjezdovky, bílé stopy i chalupy budou plné lyžařů a rekreantů.

S vyšší návštěvností je pak samozřejmě často spojená i vyšší úrazovost, Horská služba je proto v pohotovosti na všech sedmi stanicích od Bedřichova po Jizerku, tísňová linka Horské služby je 1210. V horách je také možné využít aplikaci Záchranka, která přivolá pomoc prostřednictvím zmáčknutí jediného tlačítka v chytrém mobilním telefonu.

Spustit audio

Související