V Jizerských horách se o víkendu rozjedou další vleky, lyžuje se i v Krkonoších

17. prosinec 2021 08:49

První nedočkavci už vyrazili třeba do běžecké stopy minulý víkend, řada z nich už se svezla i na Ještědu nebo v Krkonoších. A tento týden zahajují provoz další areály.

Na horských svazích to navzdory oblevě vypadá docela povzbudivě. Na minulý víkend navážou tom nadcházejícím znovu areály na Ještědu, v Kořenově, Rokytnici nebo v Pasekách nad Jizerou.

V Krkonoších budou už v běžném denním provozu také lyžařské areály na Benecku a ve Vítkovicích. Lyžuje se i v Rejdicích a od 15. prosince jsou už v provozu také všechny vleky ve skiareálu v Harrachově.

Do stopy se lidé mohou pustit i na běžkách. „Běžecké terény upravujeme už od začátku prosince. V současné době jsou upravovány už úplně všechny běžecké terény,“ řekla mluvčí harrachovského skiareálu Hana Veselá.

V Jizerských horách o víkendu spustí provoz na severní straně střediska Severák v Hraběticích. Na Tanvaldském Špičáku pojede lanovka Špičák 2 a vleky Zalomený a Dětský. Bedřichovský areál ještě čeká dosněžování, spustit by se měl o Vánocích, přesněji v sobotu 25. prosince.

Podle Martina Kunce, ředitele obecně prospěšné společnosti Jizerská, která se stará o Jizerskou magistrálu, je po deštivých dnech problém u stadionu v Bedřichově. Běžkařům proto doporučuje nástup ve výše položených místech. Například ze Souše, Smědavy nebo Kořenova.

Epidemická pravidla pro lyžování

Vláda se oproti loňsku, kdy areály zůstaly úplně zavřené, dohodla s provozovateli areálů na rozumném kompromisu. Lyžařské areály jsou tak, stejně jako například restaurace, jen pro očkované, nebo lidi, kteří už nemoc prodělali.

Při nákupu skipasů se návštěvníci musí prokázat dokladem o bezinfekčnosti. Tam, kde se jezdí na vleku v uzavřených kabinkách, musí mít lidé roušku, nebo respirátor. U dětí od 12 do 18 let stačí PCR test provedený v posledních třech dnech. Mladší děti nemusí mít testy, ale musí se prokázat kartičkou zdravotní pojišťovny, že věk skutečně souhlasí.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související