Česká obchodní inspekce a dTest varují před aukčním portálem S-dražby.cz společnosti Centrum aukcí

14. červen 2023 10:46

Lidé, kteří hledají nemovitost nebo pozemek k investici, by se měli vyhnout společnosti Centrum aukcí, která provozuje portál S-dražby.cz. Podle upozornění České obchodní inspekce si jen za registraci účtuje tisíce korun.

Čtěte také

Česká obchodní inspekce a spotřebitelské centrum dTest varují před aukčním portálem S-dražby.cz společnosti Centrum aukcí. Lidé totiž při registraci můžou přijít nevědomky o tisíce korun. Společnost dostala od České obchodní inspekce pokutu, kterou potvrdil následně i Krajský soud v Hradci Králové a ve výši 1 milion 200 tisíc korun.

Portál pořádá například dražby nemovitostí, orné půdy nebo pozemků v cenách od desítek tisíc až po desítky milionů korun. Aby se člověk mohl do dražby zapojit, musí se na portálu registrovat. A právě tento krok ho, pokud bude nepozorný, bude stát 5 tisíc korun.

O poplatku se zájemce o dražbu ale dozví, jen v případě, že bude pátrat na stránkách a klikne na ceník. Podle vedoucího právního oddělení spotřebitelského centra dTest Petra Šmelhause je to špatně: „Zákon říká, že veškerá sdělení vůči spotřebiteli musí podnikatel učinit jasně a srozumitelně. Směřuje-li jednání stran k uzavření smlouvy, má jim podnikatel sdělit v dostatečném předstihu před uzavřením smlouvy celkovou cenu zboží, nebo služby. To se zde neděje,“ řekl.

Za tyto praktiky uložila Česká obchodní inspekce společnosti pokutu ve výši 1 milion a 200 tisíc korun.

Společnost Centrum aukcí s rozhodnutím nesouhlasí, ve vyjádření pro Český rozhlas uvádí, že po kontrole ČOI v roce 2019 upravila registraci podle doporučení inspekce. Podala proto kasační stížnost a čeká na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v Brně.

Spotřebitelé nemají dostatečnou možnost si své rozhodnutí rozmyslet a poplatek za registraci nezaplatit. Společnost Centrum aukcí, pod které portál S-dražby.cz patří, jim posílá rovnou platební rozkazy a hrozí soudem; spotřebitelé se tak často zaleknou a 5tisícový poplatek raději zaplatí.

Víc než stovku klientů, kteří se chtějí bránit, zastupuje senátor Václav Láska ze SEN21. S tím, jak přibývá žalob na společnost Centrum aukcí, tak se mění registrační formuláře.

„Pokud jsou ti lidé poškozeni do nějakého času, kdy už soudy konstatovaly, že ten formulář, jak v té době byl, tak nebyl správně, tak jsou úplně v pohodě. Pokud byli podvedeni v pozdější době, kdy byl ten formulář a webové stránky upraveny novým způsobem, tak nelze říct na sto procent, zda se v případě soudní žaloby ubrání, či nikoliv, protože ještě není znám názor soudu,“ řekl senátor.

Celkem tak podle Václava Lásky budou tisíce podvedených klientů.

Spustit audio

Související