V dokladu o nákupu v bazaru musí být uvedeno, že se jedná o použité zboží, upozorňuje mluvčí ČOI

Česká obchodní inspekce při kontrolách zastaváren, bazarů a starožitnictví zjistila, že víc než polovina z nich porušuje zákony. Jak nakupovat takzvané zboží „z druhé ruky“? Redaktorka Barbora Kvapilová se na to zeptala mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha.

Čtěte také

„Nejhorším prohřeškem, který jsme zjistili, respektive tím nejčastějším, který objevujeme, je neseznámení spotřebitele s tím, že kupuje vadnou věc. A to je klíčové, aby v dokladu o koupi bylo vyznačeno, že se jedná o použité zboží, protože v tu chvíli může být lhůta pro reklamaci zkrácená na polovinu, to znamená ze 24 měsíců na 12. Problém nastane ve chvíli, kdy spotřebitel jde výrobek reklamovat,“ popsal Jiří Frölich.

Co může dělat zákazník, pokud mu v bazaru řeknou, že výrobky, které prodávají, nemohou reklamovat, případně, že reklamace se vztahuje pouze na nové zboží a ne to použité? Můžeme si zboží, kupované v bazaru, nějak vyzkoušet? A jakou radu má mluvčí ČOI pro nákup v online bazarech? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související