Česká Lípa pro Ukrajinu: Hudebníci a divadelníci pořádají benefiční večer v Crystalu

22. březen 2022 09:04

Výtěžek z koncertu pořadatelé předají českolipské Charitě, která se o válečné uprchlíky ve městě a okolí stará. Denně si tam pro pomoc, nejčastěji jídlo, přichází kolem 50 lidí.

Čtěte také

V Libereckém kraji pokračují kromě sbírek pro pomoc lidem z Ukrajiny také benefiční akce. Jedna z nich se 22. března večer uskuteční v České Lípě. Dobročinný koncert na pomoc lidem, kteří utekli před válkou z Ukrajiny, začne v 18 hodin v českolipském Kulturním domě Crystal.

Na pomoc lidem z Ukrajiny se spojili amatérští hudebníci a divadelníci z českolipských kulturních spolků a organizací. V rámci benefičního večera vystoupí například Komorní orchestr Základní umělecké školy, její Jazzová farma, hudebník Jakub Horák, Českolipský Evergreen a mnozí další. Veškerý výtěžek půjde ve prospěch českolipské charity, která se o válečné uprchlíky ve městě a okolí stará. Denně si tam pro pomoc, nejčastěji jídlo, přichází kolem 50 lidí.

Koncert začne v 18 hodin a lidé mohou přispět formou dobrovolného vstupného, které je vlastně speciální sbírkou. „Dobrovolné vstupné bude vhazováno do kasiček Charity Česká Lípa, která má na starosti potravinovou a materiální pomoc pro válečné uprchlíky, kteří jsou ubytovaní v České Lípě a okolí. Peníze se používají na nákup věcí, které jsou aktuálně potřeba,“ popsal Jiří Gottlieber, mluvčí českolipské Charity.

Podle údajů ministerstva vnitra dorazilo k 21. březnu do České Lípy přes 400 ukrajinských uprchlíků. Aktuálně potřebují hlavně jídlo a oblečení. V nejbližších dnech českolipská charita rozšíří sbírku také na školní potřeby.

Kde a jak pomáhat válečným uprchlíkům z Ukrajiny

Čtěte také

Největší sběrná místa jsou aktuálně v Liberci. Jedním z nich je přímo asistenční centrum pro uprchlíky v bývalém očkovacím centru u krajského úřadu. Tam mohou lidé přinášet hlavně trvanlivé potraviny. Další sběrné místo je v budově Uranu nedaleko libereckého nádraží. Tam kromě potravin vybírají také drogerii, potraviny a oblečení pro kojence nebo školáky.

Válka na Ukrajině pokračuje, uprchlíků přibývá a kapacity k ubytování jsou na hranici. Mluví se tedy o zřizování uprchlických center. Tam budou potřeba hlavně dětské postýlky a válendy, židle, stoly, regály, skříňky a také veškeré kuchyňské vybavení. Tuto pomoc vybírají každý den od 9 do 18 hodin například ve speciálním stanu v Zeyerově ulici v Liberci.

V Jablonci nad Nisou je možné nosit pomoc do budovy městské policie. Veškeré informace o sbírkách jsou k dispozici na stránkách Libereckého kraje nebo krajských hasičů. Tam lidé najdou i linku, na kterou se mohou obrátit, pokud chtějí pomoc sami nabídnout.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související