Čerstvý pytlík z liberecké univerzity. Pečivo v něm má vydržet jako čerstvé déle než týden

8. říjen 2024

Pro mnohé to je každodenní otázka: Jak naložit s pár dní starým pečivem? K zakousnutí moc neláká, ale vyhodit se ho lidem nechce. Vědci z Technické univerzity v Liberci nabízí řešení; vyrobili speciální sáček na pečivo, který díky nanomembráně prodlužuje čerstvost o až několik dní.

Čtěte také

Na první pohled vypadá jako ohromný palčák, nebo štucel, s nápisem Čerstvý pytlík. Vejde se do něj půl standardního bochníku chleba. „Je to prototyp. Do výroby by měly jít dvě velikosti, jedna na klasický oválný bochník a jedna na bochník typu Šumava a podobně,“ vysvětluje Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Sáček má gumičku, otvor se přehne a chleba vydrží čerstvý. „Měl by vydržet 5 až 9 dní, záleží na typu chleba,“ dodává Roman Knížek

Čerstvý pytlík testovali praktickými testy. Připravili prototyp, nakoupili pečivo a testovalo se. Než se dostali ke správnému typu sáčku, vznikly asi 4 prototypy. „Tam se musí udělat optimální klima. Když mě paní Gaspárová oslovila, abych pro ni vyvinul pytlík na ten chleba, tak jsem si říkal, že to bude hned. Mám v šuplíku takovou membránu, to vytáhneme a uděláme to. Jenže v té chleba vydržel jako v kterémkoliv jinem pytlíku, i igelitovém,“ popisuje vědec.

Membrána, kterou použili jako první, byla nejvíce paropropustná a to pro pečivo není dobré. Až čtvrtý typ, s minimálně paropropustnou membránou se ukázal pro pečivo jako ideální. Sáček ale není jen z membrány.

„Jsou tam tři materiály. Vrchní, který je vidět, je len. Uvnitř sáčku je membrána nalaminovaná na osnovní pleteninu. Ta osnovní pletenina je tam z toho důvodu, že pečivo a některé chleby mají ostré kůrky, tak aby membránu nepoškodili,“ vysvětluje Roman Knížek.

Čerstvý pytlík, tedy pytlík na pečivo, vznikl na základě poptávky. „Na odborníky z naší katedry se obrátila paní Gáspárová ze společnosti Invala, která provozuje chráněné dílny, mimo jiné šicí dílny. Kromě toho, že šijí pro třetí subjekty, chtěli přijít na trh s nějakým vlastním produktem,“ uvedl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Kolik chlebů a rohlíků padlo na zkoušení? Poslechněte si reportáž redaktora Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související