Celiakie: Jak Vám alergie na lepek změní život

26. listopad 2019

Celiakie je neléčitelné autoimunní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku. S nutriční terapeutkou Evou Drobníkovou z Krajské nemocnice Liberec si Pavel Kudrna v Dopoledni pod Ještědem povídal nejen o tom, co všechno musí lidé s celiakií vyřadit z jídelníčku.

Jak Eva Drobníková na úvod vysvětlila, je rozdíl mezi nesnášenlivostí lepku a alergií na něj. Zatímco nesnášenlivost způsobí to, že tělo začne vytvářet protilátky, u alergie dojde ke zvýšené reakci organismu na lepek. Celiakie se rozděluje do několika typů; u dětí a dospívajících způsobuje hlavně trávicí obtíže, u osob ve vyšším věku pak může způsobit bolesti kloubů a u žen například i problémy s otěhotněním.

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku k  rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. V důsledku porušení vstřebávání živin může u nemocného postupně dojít až k rozvratu metabolismu.

Typickými příznaky celiakie jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a také únava.

zdroj: www.celiak.cz

Léčit celiakii lze, podle Evy Drobníkové, jen bezlepkovou dietou, která mírní příznaky. Poslechněte si záznam pořadu, ve kterém uslyšíte také, co by se lidem s celiakií mohlo stát, kdyby ji neléčili; jak probíhá vyšetření; co může bezlepková dieta způsobit lidem, kteří ji drží, aniž by museli; a také jak moc Vám tato nemoc změní život.

autor: reČRoL
Spustit audio