Byla neděle. Volali mi, že spadla lanovka na Ještědu. Reportér liberecké stanice po 2 letech na místě tragédie

31. říjen 2023 11:24

31. října 2023 uplynuly dva roky od pádu lanovky na Ještědu. V kabince, která se uvolnila několik desítek metrů nad zemí, tehdy zemřel průvodčí a v druhé na několik hodin uvízlo čtrnáct lidí.

Od tragického pádu lanovky na Ještědu uplynuly dva roky. Na úpatí liberecké dominanty se vypravil redaktor Jiří Jelínek, který 31. října 2021 z místa tragické nehody informoval o záchranných pracích a počátcích vyšetřování nehody.

„Byla neděle, měl jsem pohotovost, a bylo krátce po obědě u mojí maminky. Najednou mi volali, že spadla lanovka na Ještědu. Teď, po dvou letech, stojím opět u nízké betonové zídky, která mi tady sloužila jako provizorní stůl. Vedle mě, ve spodní stanici lanovky, němě stojí kabinka číslo 1, ze které tehdy záchranáři vyprošťovali několik lidí,“ vzpomíná z místa nešťastné události Jiří Jelínek.

Čtěte také

Policie v pondělí 30. října 2023 oznámila obvinění společnosti České dráhy a čtyř jejích zaměstnanců z obecného ohrožení z nedbalosti. „Vydali jsme usnesení o zahájení trestního stíhání čtveřice fyzických a jedné právnické osoby,“ popisuje policejní mluvčí Vojtěch Robovský aktuální posun ve vyšetřování. „Za vinu je jim kladeno zejména porušení důležitých povinností vyplývajících z jejich zaměstnání a funkcí tím, že v rozporu s předpisy a s technickou dokumentací byla dráha vědomě provozována,“ dodává.

Státní podnik České dráhy s obviněním sebe a svých zaměstnanců nesouhlasí. „Lanovka na Ještěd měla veškerá nezbytná povolení a revize, které jsou k provozu lanovky potřeba. Proti obvinění již České dráhy podaly stížnost a věříme, že se trestním řízení prokáže, že trestní odpovědnost společnosti nebo jejich zaměstnanců není na místě,“ uvádí mluvčí podniku Lukáš Kubát.

Magistrát města Liberce s drahami jedná o odkupu lanovky, České dráhy do obnovy jejího provozu nechtějí investovat. Jak uvedl náměstek primátora Liberce Petr Židek z ODS, město si nechalo vypracovat posudek, podle kterého je hodnota lanovky 17 milionů korun. Druhá strana zatím výsledek svého posudku nezveřejnila.

Neznámou je také cena rekonstrukce, která podle odhadů vyjde na nejméně čtvrt miliardy korun.

Poslechněte si reportáž Jiřího Jelínka z pod aktuálně prázdných lan spojujících úpatí Ještědu s jeho vrcholem.

Spustit audio

Související