Dva roky po tragickém pádu lanovky na Ještěd: Policie ukončila vyšetřování a obvinila 4 osoby a České dráhy

30. říjen 2023 15:28

Policie ukončila vyšetřování události z 31. října 2021. Toho dne se jedna z kabinek lanové dráhy na Ještěd uvolnila ze závěsu, spadla z výšky zhruba 30 metrů a zemřel v ní strojvedoucí, který tam v tu dobu byl sám. Policisté obvinili čtyři lidi a také České dráhy z obecného ohrožení z nedbalosti.

Čtěte také

Podle mluvčího liberecké policie Vojtěcha Robovského nechali vyšetřovatelé vypracovat celou řadu odborných posudků. Na základě těchto expertíz policie čtveřici lidí a státnímu podniku České dráhy klade za vinu, citujeme: „Zejména porušení důležitých povinností vyplývajících z jejich zaměstnání a funkcí tím, že v rozporu s předpisy a s technickou dokumentací byla dráha Horní Hanychov - Ještěd vědomě provozována.“

Vyšetřování ještě neskončilo, následně bude v přípravném řízení pokračovat pod dohledem Státního zastupitelství.

České dráhy se, slovy svého mluvčího Petra Štáhlavského, s obviněními neztotožňují a proti usnesení o zahájení trestního stíhání podaly stížnost. Podle drah měla lanovka veškerá nezbytná povolení a revize.

Podnik dále věří, že se v trestním řízení prokáže, že trestní odpovědnost společnosti nebo jejích zaměstnanců není na místě.

Při pádu lanovky 31. října 2021 zemřel strojvedoucí, který v kabině v tu chvíli cestoval sám. V druhé kabině, směřující opačným směrem, v té samé chvíli uvízlo 14 lidí, které z 15metrové výšky museli vyprostit hasiči.

Budoucnost lanovky na Ještěd

České dráhy lanovku na Ještěd provozovat nechtějí. Odhadované náklady na rekonstrukci jsou okolo čtvrt miliardy korun. Zájem má město Liberec. Obě strany už si nechaly vypracovat znalecké posudky a jednají o ceně.

Znalecký posudek vypracovaný pro město Liberec lanovku ocenil na 17 milionů korun. Magistrát má předběžně vybranou i designérku budoucí lanovky. Měla by se jí stát Anna Marešová, která, kromě řady drobnějších domácích produktů, vytvořila návrh nové lanovky na pražský Petřín. V souvislosti s přestavbou se uvažuje i o prodloužení dráhy ke konečné tramvaje číslo 3 v Horním Hanychově.

Spustit audio

Související