Botanická zahrada v Liberci vypráví příběhy jablek. Dozvíte se třeba, která česká odrůda byla ve vesmíru

10. únor 2024 09:39

Liberecká botanická zahrada návštěvníkům představuje zajímavé druhy jablek a příběhy jejich vyšlechtění. V areálu je k vidění 61 odrůd, od historických až po nejnovější. Výstava potrvá až do 18. února.

„Výstava chce představit příběhy šlechtění jablka. Ukazujeme od úplně historických odrůd, třeba ze 17. a z 19. století, přes klasické tržní odrůdy. Gró té výstavy je moderní šlechtění jabloně, které se uskutečňuje pod hlavičkou Akademie věd České republiky,“ vysvětlil vědecký kurátor zahrady Miroslav Srba.

Některá jablka, která vznikla u nás, získala věhlas v cizině a pak se vrátila na český trh. Patří mezi ně odrůda Topaz. „V další generaci z toho Topazu vyšlechtili odrůdu Opal. Ta se ohromně prosadila zvlášť v teplých oblastech Spojených států, v Argentině, Chile. Dokonce Američani vyslali tuto odrůdu astronautům na Mezinárodní vesmírnou stanici,“ přiblížil Miroslav Srba.

Výstava v liberecké botanické zahradě představuje jablka a jejich šlechtitelský příběh. Málokdo ale ví, že největší příběh šlechtění jablek se u nás odehrál po druhé světové válce.„Američtí šlechtitelé nám poslali rouby amerických odrůd v rámci potravinové pomoci. A ti čeští šlechtitelé to dokázali zvednout ze země a využít k tomu, co tady ukazuje na výstavě,“ doplnil kurátor. Návštěvníci se mohou seznámit i s odrůdami, které dostali osvědčení teprve na konci loňského roku, jako například Camelot nebo Lyra.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související