Botanická zahrada v Liberci chce na zalévání využívat dešťovou vodu. Mohla by tak uspořit desetitisíce ročně

23. leden 2023 11:13

V Liberci spadne ročně v průměru 770 milimetrů srážek. Vyplývá to ze statistik Českého hydrometeorologického ústavu za roky 2016 až 2020. To je potenciál, který chce v budoucnu využít botanická zahrada pro zalévání rostlin.

Jedna ze střech liberecké botanické zahrady

Liberecká botanická zahrada chce využívat pro zalévání rostlin dešťovou vodu. Ušetřila by tak desetitisíce korun. Teď zahradníci používají vodu ze studny, v případě, že dojde, zalévají vodou z vodovodu. Chtěli by ale zadržovat co nejvíc té dešťové, a tu využít.

Podle ředitele zahrady Václava Lenka představuje 1 milimetr srážek pochytaný ze všech střech skleníků 4,5 metrů krychlových vody určených k zalévání. Finanční úspory by se pak odvíjely podle množství zachycené dešťové vody.

„Pokud by se povedlo zachytit a použít zhruba 25 % vody, při cenách vody z roku 2022 by to činilo zhruba 50 tisíc ročně, při 75% záchytu bychom se mohli bavit o částce kolem 150 tisíc za rok,“ vypočítal Václav Lenk.

Příprava projektové dokumentace na vybudování retenčních nádrží by podle něj mohla začít v létě. V botanické zahradě natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související