Výstavy rostlin, kavárna i úspory energií. Nový ředitel liberecké botanické zahrady Václav Lenk prozradil své plány

2. březen 2023

Exotické rostliny i budoucnost Botanické zahrady Liberec. Pozvání do pořadu Setkání u mikrofonu přijal Václav Lenk, který je novým ředitelem této instituce.

Moderátor Pavel Kudrna se ho proto zeptal nejen na jeho odbornost, ale třeba i na to, jak vlastně probíhá výběrové řízení na ředitele botanické zahrady. A samozřejmě přišla řeč i na plány na její rozvoj v následujících šesti letech.

Nepočítejte s tím, že by se teď děly nějaké živelné změny, že bychom někde něco vykáceli, něco zmizelo a místo toho vzniklo něco úplně jiného...
Václav Lenk, ředitel Botanické zahrady Liberec

„Ten první rok v expozicích asi k velkým změnám zásadně nedojde. Botanická zahrada, jak jsem ji převzal; tak expoziční skleníky jsou v pěkné kondici a hezkém stavu. Jestli se nějaké změny budou dít, tak je to otázka více let, a začneme určitě v zázemí tím, že si budeme připravovat nové rostliny, napěstovat je do expozičních skleníků.

Nepočítejte s tím, že by se teď děly nějaké živelné změny, že bychom někde něco vykáceli, něco zmizelo a místo toho vzniklo něco úplně jiného,“ přiblížil plány s expozicemi rostlin Václav Lenk.

Čtěte také

Libereckou botanickou zahradu chce také více otevřít veřejnosti a například v ní obnovit výstavy vybraných druhů rostlin. „Ať už by to byly kaktusy, masožravky nebo jakékoliv jiné rostliny. Nechci předbíhat, ale možná za měsíc dva by se mohlo povést, pokud se povede dohodnout spolupráce s dodavatelem cibulovin, tak možná by se povedlo udělat nějakou výstavu už relativně brzo,“ nastínil nový ředitel. Pokud se jednání vydaří, tak by mohli návštěvníci na výstavu jarních cibulovin už v dubnu.

Budou tyto výstavy prodejní? Vznikne v budoucnu v areálu zahrady kavárna? Jak na provoz zahrady dopadají vysoké ceny energií? A jaké rostliny má vlastně Václav Lenk, nový ředitel Botanické zahrady v Liberci, nejraději? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související