FOTO: Prohlédněte si další snímky z 21. srpna 68 v Liberci

21. srpen 2018 12:47

I padesát let po dramatických událostech z 21. srpna se objevují stále nové a nové snímky, které tehdy v ulicích mezi tanky lidé vyfotografovali. 

V libereckém Státním okresním archivu jsou k vidění zajímavé fotografie osudných okamžiků ze srpna 1968 v Liberci. Jde o tři filmy, které archiváři dostali darem od pana Zdeňka Jůzla z jižních Čech. Jeho otec byl v roce 1969  v Liberci na vojně a v příkopu za městem našel svitky negativů. Bylo na nich přesně 68 políček.

„Je vidět, že fotografie měly asi pohnutý osud. Film byl poškrábaný a je to patrné i na fotkách, které jsme nechali vyvolat,“ vysvětluje Jana Pažoutová z libereckého Státního okresního archivu.

Drama v libereckých ulicích

„Velmi dramatické jsou snímky z odklízení sutin a vyprošťování raněných po havárii tanku,“ popisuje Markéta Lhotová ze Severočeského muzea, která se událostmi 21. srpna 1968 zabývá. „Snímky jsou velmi emotivní, a není jich tolik,“ upřesňuje Lhotová.

„To je místo, kde došlo k jedné z prvních ranních tragédií. Bylo kolem páté hodiny ranní, kdy dva mladí lidé seděli na zábradlí, strhnul je tank a vlekl je kus s sebou. Oba dva naštěstí přežili,“ popisuje Markéta Lhotová dění zachycené na fotce.

Máte doma snímky ze 68? Podělte se o ně

„Většina snímků popisuje průjezd tanků, což je takové obvyklé téma, které se na fotografiích ze 68 nachází,“ říká zaměstnankyně muzea a dodává: „Méně obvyklé jsou například záběry toho, jak vypadala po průjezdu tanků Moskevská ulice.“

„Fotografie se množily a předávaly nebo posílaly a vždy se mezi nimi najdou nějaké zajímavosti, které zatím nejsou známé,“ uzavírá Lhotová.

Pokud máte doma ještě nějaké neznámé snímky z vpádu vojsk Varšavské smlouvy, v muzeu vám za jejich zapůjčení budou vděční.

autoři: Lucie Fürstová , Kateřina Štulíková