Big Band Jam 2023: V areálu LVT představíme novinky a podpoříme Jirku Jiroutka, prozrazuje kapelník

4. září 2023

V pátek 9. září se v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů bude konat tradiční akce sklonku léta, Big Band Jam 2023. Proč právě tam, co se chystá a že to ani tentokrát nebude „jen“ koncert, v pořadu Kultura pod Ještědem vysvětlil kapelník pořádajícího Big’O’Bandu Marek Ottl.

Areál LVT je nádherný. Jen je potřeba Liberečákům říct, že tam je...
Marek Ottl, kapelník Big’O’Bandu

Big Band Jam se mnoho let odehrával na libereckém náměstí Dr. Edvarda Beneše. Letos je to ale jinak, hrát se bude v kdysi slavném, teď ale opuštěném bývalém areálu LVT na Masarykově třídě v Liberci. A není to první akce, kterou spolek Kultura, z.s. v kdysi hojně navštěvovaném místě pořádá.

Čtěte také

„Na jaře (2023) jsme tam dělali Majáles Liberec. To jsme se poprvé snažili ten areál oživit. Areál spadá pod pana Němečka (Technické muzeum Liberec – pozn. red.) a je vidět, že se tam ty akce dělaly, je tam všechno na to připraveno, betonové plochy, na které je možné cokoliv postavit, ale i trávníky, pan Němeček se o to skvěle stará a vypadá to tam nádherně. Akorát je potřeba říct Liberečákům, že ten areál tam je, protože si myslím, že o tom 80 % lidí vůbec neví…,“ vysvětlil Marek Ottl.

A odtajnil i program letošního Big Band Jamu: „Letošní ročník je zajímavý v tom, že se protínají dvě linky, ta hudební, kdy od 17 hodin začne hrát Big Band Základní umělecké školy z Železného Brodu, který vede Ruda Müller, a ty děti hrají naprosto fantasticky, to doporučuji; v 18.30 hraje liberecká kapela Imaginárium; a my nastupujeme ve 20.30, náš set pojede tak do deseti hodin.

A pak také, a to bychom raději nedělali, raději bychom byli, aby to ten člověk nepotřeboval… Našemu kamarádovi, vynikajícímu fotografovi Jirkovi Jiroutkovi se stal zdravotní malér a není možné, aby dál fotografoval, tedy věnoval se dál tomu, co dělal celý život. Takže jsme se rozhodli, že uděláme veřejnou výstavu jeho fotografií v areálu (LVT), která bude prodejní, a bude možné i přispět, a všechno, co se vybere, půjde přímo do rukou jeho sestry, která se o něj stará,“ potvrdil Marek Ottl, že převážná většina akcí, které pořádá Big’O’Band, resp. spolek Kultura, z.s., mívá ještě další, převážně dobročinný rozměr.

Co dělají muzikanti přes léto? Jak původně festival Big Band Jam vznikl? A jaké novinky si na letošní BBJ připravil Big’O’Band? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Český rozhlas Liberec je mediálním partnerem spolku Kultura z.s.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související