Grandhotel: Z knihy turnovského rodáka Jaroslava Rudiše čte rodák z Jablonce nad Nisou herec Petr Stach

7. červenec 2024

Poslechněte si příběh samotáře Fleischmana, který pracuje jako holka pro všechno v Grandhotelu na Ještědu. Jeho životu dává řád průběh počasí a postupem času i Franz, starý sudetský Němec, který jezdí do Liberce pohřbívat své dávné spolužáky.

Vzhledem k charakterům postav obsahuje rozhlasová četba expresivní výrazy.
Čte: Petr Stach
Připravil: Michal Plzák
Napsal: Jaroslav Rudiš
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 26. 8. 2023

Román Grandhotel (nakl. Labyrint, Praha 2006) s podtitulem „Román nad mraky“ vypráví příběh samotáře Fleischmana, který nikdy nic nedokázal, nikam se nevydal, ani neměl žádnou známost. Rozumí ale mrakům, tlakovým výším a nížím a směrům větru.

Při pozorování oblohy na magickém místě mezi nebem a zemí Fleischman zjistí, že cesta ven z města i jeho vlastního života vede jedině skrz mraky. Do jeho záměrů ovšem vstoupí servírka Ilja...

Podle námětu knihy vznikl scénář pro film Davida Ondříčka Grandhotel (2006).

Jaroslav Rudiš

Jaroslav Rudiš

Prozaik, scenárista, autor divadelních a rozhlasových her Jaroslav Rudiš se narodil 8. června 1972 v Turnově, po maturitě na gymnáziu v Turnově vystudoval němčinu a dějepis na Pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci. Vystřídal mnoho různých profesí; pracoval jako manažer punkové kapely, učitel, prodavač nebo novinář, pobýval na zahraničních stipendiích.

Od prvních knih je pro Rudišův styl typická kombinace slangu, cizojazyčných výrazů s častými aluzemi na různé knihy, filmy, na punkovou hudbu či komiksy. Metaforicky ztvárněný vztah postavy k místu je zvýrazněn ve valné většině autorových textů (mj. Jesenicko v komiksové trilogii Alois Nebel, Liberec v Grandhotelu, Evropa v románu Potichu).

Pro většinu Rudišových textů je příznačná syrová sexualita, jež kontrastuje s nejistotou charakterů a se zřetelně obtížnou sebeidentifikací postav.

autor: Michal Plzák
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka