Barokní perla české krajiny: Poutní areál v Horní Polici je opět otevřený

28. červen 2020

Areál je přístupny po dvou letech. Tamní kostel září díky nové výmalbě v kopcovitém kraji a zve k návštěvě nejen věřící, ale také všechny ostatní, kteří projíždějí kolem. Byla se tam podívat i naše redaktorka.

Poutní zastávka nejen pro věřící a místo se staletou historií. Tím je poutní areál v Horní Polici na Českolipsku. Tamní dominanty, kostel Navštívení Panny Marie a zvonice se dva roky opravovaly. Byly v havarijním stavu, poutní areál pochází z 16. století a velkou přestavbou prošel naposledy před 20 lety. Teď už zase září novotou a vítají návštěvníky.

Slavnostní otevření zahájili církevní hodnostáři mší svatou, požehnali kostelu Navštívení Panny Marie a symbolicky cestu k oltáři i oltář samotný pokropili svěcenou vodou. Všechno svítí novotou, rekonstrukce trvala dva roky, a co se během ní stihlo, prozradil Dominik Faustus z litoměřického biskupství. Do krajiny zářící bílorůžová fasáda a také modř, která se na slunci leskne na místních věžičkách, je vlastně unikátem, vysvětlil. V kostele jsou také tři nově odlité zvony, se jmény Marie, Anna a František a nově muzejní expozice, která ukazuje historii barokního poutního místa a představuje také fotografie před rekonstrukcí a po ní.

autor: sas
Spustit audio

Související