Unikátní nástroj uprostřed staveniště. Kostelem v Horní Polici zní zrenovované varhany z 18. století

9. září 2019 14:06

V Horní Polici na Českolipsku opravují tamní kostel. Součástí prací na této národní kulturní památce je i obnova původních varhan. Poslechněte si, jak znějí.

Poutní areál v Horní Polici na Českolipsku je od loňského roku na seznamu Národních kulturních památek. Aktuálně pokračuje jeho nákladná, více než stomilionová rekonstrukce.

Kostel Navštívení Panny Marie v Horní polici prochází rekonstrukcí

V kostele Navštívení Panny Marie už ale mají opravené téměř tři sta let staré varhany. Pod dohledem odborníků se poprvé rozezněly ještě mezi lešenářskými trubkami. Podle administrátora farnosti a nadšeného varhaníka Stanislava Přibyla by rekonstrukce celého areálu měla trvat do dubna příštího roku.

„Jednotlivé části harmonogramu a postupu prací se vůči sobě nějak posunuly, takže tady máme krásný nový nástroj uprostřed staveniště,“ dodává Stanislav Přibyl. Základ tamních varhan podle něho pochází z roku 1712. „Ten nástroj je unikátní po výtvarné i po technické stránce. Všechno perfektně funguje,“ hodnotí varhany profesor pražské Akademie múzických umění Jaroslav Tůma, který za ně po renovaci usedl jako první.

Podle organologa Radka Rejška v severních Čechách příliš podobně hodnotných a hlavně plně funkčních nástrojů není. „To bych spočítal na prstech jedné ruky,“ říká varhanář. Nakonec jich napočítal celkem šest. Profesor Jaroslav Tůma si myslí, že by tamní varhany mohly do Horní police přivést znalce z celé Evropy.

Spustit audio

Související