Babička vám neřekne „Ostříhej mi nehty“, sama to ale už nezvládne a pak nemůže chodit, upozorňuje pedikérka

Jak pečovat o nohy nejen seniorům, ale i dětem, a proč si diabetik nesmí stříhat nehty na nohou sám, vysvětlila pedikérka a podoložka Petra Vlasová Vejvodová.

Čtěte také

S přibývajícím věkem je péče o nohy složitější, senioři si například už na nohy nedosáhnou, nebo mohou na úpravu nehtů na nohou špatně vidět. A i když je příbuzní chodí navštěvovat, postarají se o nákup a třeba poklidí, nohy jsou jakési tabu…

„Nohy jsou pro spoustu lidí intimní záležitost. Babička vám neřekne ‚ostříhej mi nehty.‘ Přesto je potřeba nohy seniorům trošku kontrolovat, protože pak třeba zjistíte, nemají půl roku stříhané nehty, a to je ta lepší varianta; někdy to mívají i dva roky, a kvůli tomu nemůžou v podstatě chodit, nedostanou se do bot. Oni zastrčí nohy do ponožek a do bačkor, a vy si toho ani nevšimnete,“ potvrzuje Petra Vlasová Vejvodová.

Je podle ní důležité buď se seniory na pedikúru zajít, nebo pedikérku zavolat domů. „Ti lidé v tu chvíli úplně pookřejí, jsou šťastní,“ říká z vlastní profesní zkušenosti.

Zdůrazňuje také důležitost odborné péče o nehty na nohou u diabetiků. „Pro diabetika je pedikúra nutná, diabetik by si vůbec neměl stříhat nehty na nohou sám doma, protože hrozí riziko poranění, diabetikům se špatně prokrvují nohy, necítí případné poranění a také se jim to poranění pak špatně hojí,“ upozorňuje.

„Od letošního roku (2023) mají diabetici v České republice nárok na příspěvek na pedikúru od zdravotních pojišťoven; pojišťovny přispívají ročně 3 000 korun, mají nárok jednou za dva měsíce na 500 korun. Samozřejmě nemůžou jít ke každé pedikérce, musí si najít většinou podologické zařízení, kde podolog má smlouvu s pojišťovnami,“ dodává.

Proč není dobré chodit doma naboso? Mají nebo nemají se děti ve škole přezouvat? A jak bezpečně poznat, že boty nebudou tlačit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související