Pro zdraví: Jak funguje rehabilitace

Co je to mechanoterapie nebo reflexní terapie a jak probíhá kineziologický rozbor? Jaký je rozdíl mezi běžnou a rehabilitační masáží? Vysvětlíme v Seriálu týdne.

Čtěte také

V Seriálu týdne se budeme věnovat zdraví. Mnohé pojmy jsou patrně známé, ne vždy ale přesně víme, co se pod nimi skrývá. Doktorka Jitka Ferbrová z Rehabilitačního ústavu Bělohrad je postupně představuje.

Rehabilitační a fyzikální medicína je mladý ale velice důležitý obor, který se stále více uplatňuje v léčbě akutních i chronických onemocnění spojených s pohybovým aparátem a nervovou soustavou. Nejde jen o bolesti zad a artrózu, ale jeho hlavní doménou jsou stavy po mrtvicích, po úrazech a po operacích.

V rehabilitačním lékařství se setkáte s kineziologickým rozborem. Začíná anamnézou, tedy dotazováním. Jak vypadá bolest, kdy se objeví, jak dlouho trvá, otázky na operace, úrazy, typ zaměstnání či sport. A pak terapeut pokračuje detailním vyšetřením pohybového aparátu. To je kineziologický rozbor, tedy zhodnocení stavu nervosvalového aparátu.

Hydroterapie neboli vodoléčba je jednou z nejstarších terapeutických metod. V lázních se často využívá minerální voda, ale pro standardní vodoléčbu je dostačující přiměřeně teplá kohoutková voda. Do hydroterapie patří nejen koupele, ale i plavání, výplachy dutin a také třeba kloktání.

Reflexní terapie zahrnuje řadu léčebných metod, například reflexní lokomoci, reflexní masáž, tzv. techniky měkkých tkání, nebo suchou jehlu. Naopak zdravotnicky uznávanou metodou není taková reflexologie plosky nohy.

Mechanoterapie je druh terapie, kdy na tělo působí definovaná mechanická síla. Byť je tento název málo známý, do této kategorie spadají velice známé a často používané terapeutické metody. Nejznámější mechanoterapeutickou metodou je masáž.

Elektroléčba je široká skupina metod, které léčí pomocí různých druhů elektrických proudů. Elektroterapie může být kontaktní, kdy jsou elektrody přikládané na kůži anebo bezkontaktní, kdy je zdroj mimo kontakt s pokožkou.

Fototerapie je fyzikální terapie využívající viditelnou i neviditelnou část světla. Fototerapii používá dermatologie, rehabilitační medicína a lázeňství, ale i porodnictví.

Ergoterapie je léčebná metoda, která vychází z předpokladu, že člověk může zlepšit své zdraví tím, že se zapojí do smysluplné práce. Ergoterapeuti vybírají aktivity, které podporují a obnovují poškozené tělesné i duševní funkce. U pacientů po mrtvici trénuje ergoterapeut s pacienty třeba i poznávání, rozlišování a běžnou komunikaci ve společnosti.

Fyzioterapie se zaměřuje na diagnostiku a terapii poruch pohybového aparátu. Není to však jen o terapii, velice důležitou složkou tohoto oboru je prevence. Včasné řešení problémů pohybového aparátu je prevencí komplikovaných onemocnění ve vyšším věku.

Přírodní léčivé zdroje se uplatňují převážně při rehabilitaci v lázeňských zařízeních. Pro lázně je přírodní léčivý zdroj základním předpokladem statutu lázní. Pokud nemáte přírodní léčivý zdroj, nemůžete se nazývat lázně.

Přírodním léčivým zdrojem může být minerální voda, plyn, léčivá slatina neboli peloid, radon nebo také klima.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL | zdroje: MUDr. Jitka Ferbrová , Rehabilitační ústav Bělohrad
Spustit audio

Související