Babiččino cukroví: Mandlová kolečka
Domácnosti našich babiček v tento čas voněly cukrovím a možná tomu tak je i u vás. Pečení vánočního cukroví je jedna z tradic, která se dodnes často dodržuje. A třeba vás i naše recepty budou inspirovat k pečení. Zkusíte mandlová kolečka?
Mandlová kolečka
1. těsto:
15 dkg hladké mouky
5 dkg mandlí
10 dkg másla
5 dkg cukru
1 vejce
2. těsto:
7 dkg mandlí
12 dkg pískového cukru
2 bílky
Mouku, cukr, ustrouhané oloupané mandle, máslo a vejce a vypracujeme v těsto. Rozválíme plát a formičkou vykrajujeme kolečka. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr a opatrně vmícháme nastrouhané mandle. Hmotu natíráme na vykrájená kolečka tak, aby zůstal asi 3mm volný okraj. Pečeme pomalu ve středně vyhřáté troubě.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.