Autobus na Ještěd, který měl nahradit výpadek lanovky, o prázdninách jezdit nebude

4. červenec 2022 08:56

Začaly prázdniny, lidé vyrážejí na výlety na kolech, vlakem nebo autobusem, k vrcholu Ještědu budou ale muset stále pěšky. Proč tam nejezdí slibovaný autobus, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

V roce 2022 se začala opravovat druhá část silnice přes Ještěd do Českého Dubu. Silničáři aktuálně (červenec 2022) pracují na úseku z Výpřeže do Světlé pod Ještědem, kde měla turistická linka z Horního Hanychova odbočovat k chatě Ještědka.

Na Výpřeži řídí dopravu semafor, a to způsobuje, že se v některých časech tvoří už od Horního Hanychova kolony, ve kterých by autobusy zůstaly stát. Vedení kraje, které mělo speciální linku prostřednictvím ČSAD Liberec provozovat, tak její začátek muselo odsunout.

Český rozhlas oslovil náměstka libereckého hejtmana zodpovědného za dopravu Jana Svitáka z SLK s dotazem, kdy by mohla speciální linka na Ještěd začít jezdit. „Vzhledem k tomu, že rekonstrukce silnice ze Světlé na Ještědku bude trvat zhruba do prázdnin roku 2023, tak si myslím, že reálný termín jsou právě prázdniny 2023,“ uvedl.

Lidé se na Ještěd dostanou pěšky buď z Hanychova, nebo od záchytného parkoviště. Další možností je sedačková lanovka ve ski areálu, která v zimě slouží lyžařům.

Čtěte také

Kabinové lanovky se turisté v roce 2023 ještě nedočkají. České dráhy, které lanovku provozovaly, už krátce po tragické havárii v říjnu 2021 oznámily, že obnova bude trvat minimálně tři roky. Zatím se hledá investor, který by modernizaci lanovky podpořil. Odhadovaná částka je čtvrt miliardy korun. Liberecký magistrát také prověřuje možnost, že by lanovka v budoucnu mohla jezdit až na konečnou tramvaje v Horním Hanychově. Jen změna územního plánu ve zkráceném řízení přitom může trvat až rok.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související