Kvůli stavbě nové lanovky na Ještěd bude potřeba najít investora

1. červenec 2022 11:11

Zastupitelé města Liberce schválili 30. června 2022 podnět ke změně územního plánu takzvaným zrychleným postupem. Důvodem je záměr na obnovu a hlavně prodloužení ještědské lanovky, která nefunguje od tragické havárie v roce 2021. Jednání sledovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Změna územního plánu ve zkráceném řízení by měla především prověřit, zda je možné v rámci obnovy prodloužit lanovku zhruba o půl kilometru od současné dolní stanice až k parkovacímu domu, respektive ke končené tramvaje v Horním Hanychově.

Zastupitelé neschvalovali samotnou změnu územního plánu, ale jen podnět pro ni. O samotné změně by měli jednat až noví zastupitelé, po podzimních volbách 2022. Nicméně červnové schválení návrhu umožní už první šetření například ze strany ochranářů a dalších institucí, které do rozšíření mají promlouvat.

Kdy by mohla lanovka na Ještěd začít fungovat

Zatím se teprve prověřují varianty, kam by měla vést, a také rozšíření současného koridoru, protože nová dráha na Ještěd musí odpovídat současným bezpečnostním parametrům.

Hlavně se zjišťuje, kdo celou modernizaci zaplatí. Lanovka na Ještěd i pozemky patří Českým drahám, které ji dosud provozovaly a které teď na modernizaci hledají případného investora. Stejnou cestou by chtělo jít i město, pokud by České dráhy už o lanovku neměly zájem.

„V případě i toho prodloužení si já osobně myslím, že by to mělo být za peníze externího partnera. Tedy v případě, že by město získalo pozemky od Českých drah, což, já si osobně myslím, je správný krok, tak by město muselo najít někoho, kdo to postaví, bude provozovat a také zafinancuje, alespoň většinově,“ uvedl liberecký primátor Jaroslav Zámečník z SLK.

Cena modernizace lanovky, tedy nejen samotné kabiny, ale i celého zařízení, je při současných cenách odhadovaná na čtvrt miliardy (údaj k 30. červnu 2022), samotné prodloužení by podle primátora Zámečníka mělo vyjít asi na 50 milionů.

Diskuze na zastupitelstvu města Liberce se točila i kolem dalšího návrhu na změnu územního plánu, a to kvůli případnému rozšíření lyžařského areálu na Ještědu, který provozuje slovenská společnost Tatra Mountains Resorts, čili TMR, od města ho získala k dvacetiletému pronájmu.

TMR by chtěla rozšířit nejen sjezdovku a retenční nádrže, ale také o další aktivity, například pro cyklisty, protože záměrem společnosti, podporované částí zastupitelstva, je využívat areál na Ještědu celoročně. Kriticky se k záměru staví opozice, podle které nejsou například pro další rozšiřování sjezdovek v Liberci ideální klimatické podmínky.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související