Anifilm v Liberci začíná: Festival provází přísná protiepidemická opatření, otestují vás i na místě

V Liberci začíná festival animovaného filmu Anifilm. Od 22. do 26. června nabídne divákům na pět stovek soutěžních snímků. Kde všude můžete to nejlepší ze současné české i zahraniční animované tvorby vidět a jaká jsou na festivalu omezení, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Festival Anifilm 2021 divákům v Liberci nabídne jak úplné novinky, natočené v nedávné době, tak snímky, které patří mezi legendy. Diváci mohou vybírat z české i zahraniční produkce. V nabídce jsou filmy pro úplně nejmenší diváky i pro dospělé, protože rozhodně neplatí, že kreslený, nebo přesněji animovaný film, je jen pro děti.

Česká republika vždy patřila, hlavně díky Jiřímu Trnkovi a dalším tvůrcům, ke špičkám animovaného filmu. Letos je na festivalu v prestižní kategorii celovečerních snímků Česká republika zastoupena hned dvěma filmy; Myši patří do nebe a Barevný sen. Diváci budou mít šanci vidět i studentský snímek Červené boty, který se ve své kategorii dostal o soutěže na filmovém festivalu ve francouzském Cannes.

Nutná protiepidemická opatření

Testovací stan před libereckým zámečkem

Všichni návštěvníci Anifilmu musí striktně dodržovat protiepidemická opatření. Je potřeba mít potvrzení o negativním antigenním, nebo PCR testu z oficiálního místa, potvrzení o očkování, nebo o prodělané nemoci covid-19. Pořadatelé vyšli vstříc i těm, kdo příslušná potvrzení zapomenou, nebo přijedou bez nich. „Festival má k dispozici testovací stan na zámecké zahradě, takže ten, kdo nebude mít potvrzení s sebou, si ho tam může nechat na počkání udělat,“ upřesnil člen programové rady festivalu Petr Slavík.

Soutěžní filmy se budou promítat na různých místech krajského města

Na všechny programy se lidé musí akreditovat v libereckém zámečku. Teprve po akreditaci si můžou koupit přímo na místě jednotlivé vstupenky. Hlavní sál festivalu je v kině Varšava, promítat se ale bude i v Severočeském muzeu, v Grandhotelu Zlatý lev nebo v Lidových sadech, a také na náměstí před libereckou radnicí.

autoři: Kateřina Hartmanová , reČRoL , Lucie Fürstová
Spustit audio

Související