14 obcí a měst v Libereckém kraji zavede od ledna 2024 vyšší daň z nemovitosti

20. listopad 2023 14:39

Většinou jde o plošné navýšení jak pro majitele bytů a domů, tak podnikatele. Některé města ale navýšila daň pouze pro určité lokality.

V rámci konsolidačního balíčku se v roce 2024 zvedne daň z nemovitosti všem vlastníkům, a to 1,8krát. V Libereckém kraji bude mít ještě 14 měst a obcí daň vyšší, nad rámec vládních opatření.

Na Českolipsku si vlastníci připlatí v Doksech, Mimoni, v Prysku, ve Svoru a v Krompachu; na Jablonecku v Tanvaldě; na Semilsku bude vyšší daň z nemovitosti v Jilemnici, na Benecku, ve Studenci, Horní Branné, ve Svijanech a v Rakousích; na Liberecku v Hrádku nad Nisou a v Hodkovicích nad Mohelkou.

Zmíněná města daň zvýšila pro to, že je to jedna z mála možností, jak si mohou navýšit své rozpočty. 3 z nich nezvedla daň plošně, ale jen pro určité lokality nebo typy nemovitostí. V Doksech se vyšší daň dotkne jen majitelů staveb pro rodinnou a individuální rekreaci. V Mimoni a v Hrádku nad Nisou platí vyšší daň pouze pro průmyslové podniky.

Čtěte také

Průmyslovým podnikům a velkým obchodům chtělo daň zvýšit i město Liberec. Nejdřív oznámilo, že zvýší daň ve 34 průmyslových a obchodních lokalitách. Pak se sama koalice rozhádala, že takový způsob není spravedlivý. Opozice proto navrhla, aby se daň zvýšila všem podnikatelům ve městě, to ale neprošlo.

„Na tuhle nabídku pan primátor řekl, že na tom nic měnit nebude. Připadá nám to jako škoda, protože tato neústupnost hledat řešení vede k tomu, že město příští rok (2024, pozn.red.) přijde o 30 až 50 milionů. Vzhledem k tomu, že město chystá investice, nám to přijde nezodpovědné,“ podotkl lídr opozičního uskupení Liberec otevřený lidem Jaromír Baxa.

Primátor města Liberce Jaroslav Zámečník z SLK slíbil, že stanoví pracovní skupinu, která připraví nový návrh vyhlášky, platit má od ledna roku 2025.

Spustit audio

Související