Některá města přehodnocují plány na výstavbu nového bydlení, důvodem jsou nejčastěji úrokové sazby

8. listopad 2023 15:59

V Libereckém kraji meziročně o třetinu klesl počet stavěných bytů. Zatímco za prvních devět měsíců loňského roku začala výstavba více než tisícovky bytů, za stejné období toho letošního to bylo podle dat Českého statistického úřadu necelých 750. A některá města zastavují projekty, které chystala.

Čtěte také

Důvodem poklesu jsou zřejmě nejčastěji úrokové sazby. Zatímco před zhruba 2,5 lety banky poskytovaly hypotéky s 2% úrokem, dnes je to asi 5,5 % procenta. Rozdíl při splácení je obrovský.

Například při relativně obvyklém 4milionovém úvěru na 30 let by se dřív lidé se splátkou vešli do 15 tisíc korun, teď je to daleko za 20tisícovou hranicí. K tomu je také nutné připočíst různá nutná pojištění samotné domácnosti a životní pojištění toho, kdo úvěr splácí.

A klesá i cena samotných bytů. V Liberci začátkem roku 2023 klesla o zhruba 15 % a pro developery už to proto není tak lukrativní.

V České Lípě nedávno představili studii rozšíření největšího sídliště Špičák o bytové i rodinné domy. V prostoru mezi stávajícím sídlištěm a oblastí okolo českolipské teplárny mají vyrůst desítky bytových i rodinných domů. Právě těmi by se mělo začít.

Starostka Jitka Volfová z hnutí ANO pro Český rozhlas uvedla, že pokračování v projektu nyní není priorita. Mezi důvody zmiňovala současné vysoké úrokové sazby, kvůli kterým jsou hypotéky pro mladé rodiny hůře dostupné. Navíc si prý město dělalo průzkum a nabídka bytů je podle něj dostatečná.

Jsou ale i města, kde v přípravě nových parcel pro bydlení pokračují. Například ve Cvikově aktuálně prodávají poslední připravené parcely a chtějí měnit územní plán, aby mohli přidat další. Rozsáhlý plán má také radnice v Mimoni, která chce vedle vlakového nádraží v roce 2024 začít připravovat bezmála 30 zasíťovaných parcel. V Doksech aktuálně připravují třetí etapu lokality Jih.

To všechno jsou parcely pro rodinné domy, ve kterých ročně vznikne asi 70 % všech nových bytů v Libereckém kraji. V bytových domech je to podle statistik Českého statistického úřadu asi 10 % procent, zbytek jsou přeměny původně nebytových prostor.

Spustit audio

Související