Oprava libereckého městského bazénu se zatím odkládá, má zůstat otevřený i po Novém roce

15. listopad 2023 16:09

Pro návštěvníky městského bazénu v Liberci je to dobrá zpráva. Areál by oproti původním plánům mohl být otevřený i na začátku roku 2024. Magistrát ho chtěl původně kvůli rekonstrukci uzavřít na konci prosince 2023. Kvůli náročnosti výběrového řízení na tuto miliardovou investici teď ale jedná o možnosti prodloužit provoz sportoviště o další měsíce.

Čtěte také

Provoz nejen do konce roku 2023, ale možná i v lednu nebo v únoru 2024. Městská společnost, která hojně navštěvované sportoviště provozuje, ale musí nejdřív zajistit smlouvu s dodavatelem energií a zaměstnance na provoz, těm měly smlouvy končit v závěru roku.

„Předpokládám, že ve spolupráci všech těchto subjektů budeme schopní dosáhnout toho, že v případě potřeby bude bazén otevřen pro veřejnost,“ řekl Českému rozhlasu primátorův náměstek Petr Židek z ODS.

Složitou soutěž na miliardovou investici muselo město několikrát prodloužit. Termín vyprší několik dní před koncem roku. Nejbližší srovnatelný bazén je v sousedním Jablonci nad Nisou a ten by plavcům z obou měst v zimě nestačil. Magistrát města Liberce to chce změnit.

Na rekonstrukci, která potrvá dva roky, si město chce vzít úvěr tři čtvrtě miliardy; záměr kritizuje opoziční uskupení Liberec otevřený Lidem.

Vadí mu vysoké náklady i to, že město nevyužilo možnost zvýšit příští rok daň z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti a tím se údajně připravilo o jeden z možných zdrojů. „Považuji to za velkou chybu, protože si město nesáhne na příjmy, které by potřebovalo například na příšerně drahou rekonstrukci bazénu, kterou se chystáte odstartovat,“ upozornil na zářijovém jednání zastupitelů Jaromír Baxa za Liberec otevřený lidem. Podle primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj k tomu ve vedení města nebyla dostatečná podpora.

Na opravě bazénu by se mělo finančně podílet také hejtmanství, jde totiž o areál, který neslouží jen obyvatelům krajského města. „Budeme samozřejmě jednat například o podpoře výstavby, respektive rekonstrukce plaveckého bazénu v Liberci, ve střednědobém výhledu máme na příští rok padesát milionů korun,“ řekl při přestavení návrhu rozpočtu na rok 2024 hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Město zatím kvůli opravě bazénu o jiné dotace nežádalo. Podle primátorova náměstka Židka totiž nejsou k dispozici.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související