Zpátky do školy: Ráno v jablonecké základce Na Šumavě

17. květen 2021 11:12

Do základních škol v Česku se vracejí bez rotace do tříd všechny děti z prvního stupně. V sedmi regionech mohou denně do lavic už také všechny děti z druhého stupně. Platí to i u nás v Libereckém kraji. V jedné ze škol v Jablonci nad Nisou byla naše reportérka Šárka Škapiková.

Všechny děti z prvního stupně mohou od 17. května chodit bez rotační výuky do škol. Do lavic se vracejí v některých regionech i všichni žáci z druhého stupně a studenti nižších ročníků víceletých gymnáziích. Platí to i pro Liberecký kraj.

Ve školách se dál musí dodržovat klasická opatření, tedy roušky, které musejí mít děti všude, ve třídách i na chodbách, o hodině i o přestávce. Po celé škole jsou rozmístěné stojany s dezinfekcí, kterou už děti používají úplně automaticky. Musejí také dodržovat rozestupy, především pokud jde o setkávání se s žáky z jiných tříd. Jeden kolektiv si rozestupy úplně držet nemůže, děti sedí v lavicích po dvou. Třídy by se mezi sebou měly minimálně míchat, například na obědy tedy chodí ve více oddělených skupinách než obvykle.

Testování ve školách: antigen nebo PCR?

Čtěte také

Situace s nedostatkem testů se v regionu řešila intenzivně v předchozím týdnu, kdy hrozil jejich nedostatek. Nakonec pomohl Národní pedagogický institut a pro nadcházející týdny už budou v Libereckém kraji k dispozici testy z nové zakázky, nový tendr vypsal stát v minulých týdnech.

V šumavské základní škole berou děti testování jako samozřejmost. 17. května tam otestovali zhruba 570 dětí a z toho byly 3 pozitivní po antigenním testu, ty absolvují na kontrolní PCR test. S antigenními testy tady pracují naposledy, v Jablonci nad Nisou budou v dalším týdnu přecházet na PCR testování formou takzvané velké zkumavky pro jedni třídu, kdy odeberou vzorky slin z celé třídy, které vyhodnotí jako celek a až ve chvíli, kdy by byl vzorek celé skupiny pozitivní, bude se testovat každý žák zvlášť.

Spustit audio

Související