Testy celé třídy z jedné zkumavky. V Jablonci zvažují alternativu PCR testů, antigenní od státu školám chybí

13. květen 2021 16:14

Po povinném testování žáků 13. května zůstaly některé školy v Libereckém kraji částečně, nebo dokonce úplně bez antigenních testů. Podle ministerstva školství už je na cestě pomoc přes Národní pedagogický institut a další dodávka má přijít v pondělí 17. května. Některá města i proto zvažují přechod na PCR testování. To je například případ Jablonce nad Nisou, kde situaci sledovala redaktorka Šárka Škapiková.

V Jablonci nad Nisou se nechtějí spoléhat pouze na antigenní testy od státu; už v předchozím týdnu vyřešila tamní radnice ve spolupráci s řediteli škol situaci po svém: Nečekala na dodávku materiálu od Národního pedagogického institutu, ale stáhla potřebné antigenní testy z mateřských škol, kde v tu chvíli přebývaly, protože se tam už děti testovat nemusejí.

Testy z jedné zkumavky

Čtěte také

Aktuálně město Jablonec nad Nisou jedná se soukromou společností, která nabízí PCR testování formou, kterou by si radnice mohla finančně dovolit. Firma by každou třídu nejprve otestovala takzvaně „v jedné velké zkumavce“, kde by byly vzorky slin od všech dětí. Takový test by vyšel pro jednu třídu na 1 500 korun, přičemž příspěvek od státu je 200 korun na jeden test pro jedno dítě. Až kdyby vyšel celý vzorek jedné třídy pozitivní, testoval by se každý žák v příslušném kolektivu zvlášť.

Ředitelé škol se mají do 14. května rozhodnout, jestli jsou pro. Pokud jich bude nadpoloviční většina, mělo by PCR testování v Jablonci začít příští ve středu 19. května, a pak vždy po 14 dnech, tedy každou druhou středu znovu.

Názory ředitelů jednotlivých jabloneckých škol na tento způsob testování se různí, někde by byli pro a jinde ne. Co se řeší obecně, je logistika, jak by to s testováním bylo, jak by se vzorky odebíraly, kam by se pak posílaly, jak dlouho by trvalo jejich vyhodnocení. Školy se naučily celkem efektivně fungovat, pokud jde o antigenní testování, ale nevědí, jestli by tak hladce uměly přejít na jiný druh testování. Mnozí ředitelé jsou ale pro, mají za to, že PCR testování je podle statistik přesnější než to antigenní.

Také krajský Liberec, i okresní města Semily a Česká Lípa se s akutním nedostatkem testů potýkají, chybí jim řádově jednotky tisíc testů. Na PCR testování ani jedno z uvedených měst ale přejít nechce. Radnicím to připadá drahé a shodují se víceméně na tom, že nerozumí tomu, proč by měly PCR testy shánět a následně je platit, když antigenní testy distribuovala i hradila vláda a především když je to právě stát, kdo plošným nařízením testování vyžaduje.

Spustit audio

Související