Zjednosměrnění ulic, čáry a značky, družstevní místa. Liberec chce zlepšit parkování na sídlištích

11. září 2024 09:31

Obyvatelé libereckých sídlišť se potýkají s nedostatkem parkovacích míst, vedení města proto plánuje zavést nová opatření, která by situaci měla zlepšit. Jak, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Velké množství aut a málo parkovacích míst. Řeč je o parkování na sídlištích. S nedostatkem ploch pro osobní auta se potýkají i obyvatelé několika sídlišť v Liberci. Magistrát si proto už podruhé nechal vypracovat studii, která má vyhodnotit kapacity vybraných sídlišť a najít možná řešení.

Studie zkoumala kapacity na celkem pěti sídlištích, na Broumovské, Kunratické, na nejstarším libereckém sídlišti Králův háj a taky na sídlištích Nové Pavlovice a Františkov.

Magistrát chtěl zjistit, kolik míst chybí a kde jsou možnosti, jak počet navýšit. Studie podle primátorova náměstka Jiřího Janďourka za Starosty pro Liberecký kraj počítala s jedním autem na byt a zjišťovala, jestli je možné tolik aut v místě zaparkovat.

Výsledky studie podle náměstka Janďourka ukázaly, že kapacity klesají například kvůli špatnému parkování. Na parkovištích často nejsou čarami vyznačená místa, lidé parkují s velkými rozestupy a na parkoviště se proto vejde míň aut. Jinde zase brání parkování v ulici obousměrný provoz. Některé ulice jsou příliš úzké a kvůli zaparkovaným vozům už by tam další auta neprojela.

Vedení města Liberce chce situaci s parkováním zlepšit třemi způsoby. Do konce roku chce podle Jiřího Janďourka udělat několik opatření v rámci bezzásahového systému, která si nevyžádají žádné stavby ani složité úpravy.

V praxi se bude jednat třeba o vymezení parkovacích míst čarami a změnu některých dopravních značek. Některé ulice budou nově jednosměrné a díky tomu bude možné parkovat auta po obou stranách vozovky. Další parkoviště pak magistrát plánuje postavit. Bude ale potřeba získat řadu povolení. Třetí možností, kterou chce vedení města využít, je takzvané družstevní parkování.

Družstevní parkování

K systému družstevního parkování bude město muset založit družstvo. Jeho členové se budou podílet na stavbě nového parkovacího domu, ve kterém budou mít svoje místo. Město zatím hledá prostory, kde by nové parkovací domy mohly vzniknout. Například na sídlišti Broumovská by podle Janďourka mohl dům vzniknout nedaleko restaurace Formanka a taky v blízkosti obchodního domu Korint.

Na sídlišti Broumovská město také zkušebně zakázalo parkování dodávek v noci a do budoucna plánuje tento systém zachovat. Na sídlišti by tak ještě v roce 2024 měly přibýt značky, které nebudou povolovat parkování velkých dodávek v určitém čase. Pro majitele vozů bude k dispozici speciální parkoviště nedaleko ulice Krejčího, kde budou moct auto přes noc nechat. Omezení by se mělo týkat dodávek delších než pět a půl metru.

Spustit audio

Související