Parkování u liberecké zoo podražilo a zase zlevnilo. Problém tamních obyvatel trvá

Obyvatelé domů v blízkosti Zoologické zahrady v Liberci nemají kde zaparkovat svá auta. Místa jsou totiž obsazují návštěvníci zoo.

Město po stížnostech lidí zvýšilo parkovné. Na žádost zřizovatele zoo, tedy kraje, ale liberecký magistrát začátkem prázdnin cenu za parkování v okolí zoo zase snížil z 200 na 150 korun.

Podle mluvčí zahrady Barbary Tesařové parkovné v okolí zahrady patřilo ve srovnání s jinými zoologickými zahradami k nejdražším v zemi. „Dělali jsme si průzkum a takto se dostaneme na srovnatelnou úroveň s jinými zoo,“ dodala Tesařová.

Městská parkoviště v okolí zoologické zahrady patří do takzvané hnědé zóny, která zahrnuje ulice Lesní, Alšova, Fibichova a Riegrova. Ještě loni v ní motoristé platili 50 korun, pokud nechali auto odstavené do čtyř hodin, což pro návštěvu zoo stačilo. Jinak hodinová sazba pro tuto zónu byla 30 korun. Od letošního roku radnice cenu za hodinu stání zvedla na 50 korun a místo čtyřhodinové sazby zavedla celodenní parkování za 200 korun. Snížení ceny od července se týká jen celodenního parkování. „Je potřeba vnímat to, že Liberecký kraj, město Liberec i zoologická zahrada jsou důležitými partnery v území. A když vás takto důležitý partner o něco požádá, a my nemáme důvod tomu nevyjít vstříc, tak jsme se dohodli,“ řekl náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (za ANO).

Liberecká zahrada provozuje asi 50 metrů od vstupu do zahrady parkoviště asi pro 80 aut, které je v točně tramvajové zastávky a které je pro dlouhodobější stání levnější než městská parkoviště v hnědé zóně. Poplatek je 100 korun za šest hodin stání. Parkovné tam vybírá zahrada každý den o letních prázdninách a o víkendech v květnu, červnu, září a říjnu. Jinak tam mohou stát návštěvníci zahrady bezplatně. Podle Tesařové ale toto parkoviště budou provozovat zřejmě už jen rok. „Vyprší nám nájemní smlouva,“ řekla. Točna patří dopravnímu podniku a podle Tesařové to zatím vypadá, že smlouvu s nimi dopravce neprodlouží a parkoviště bude provozovat sám.

autor: Kateřina Hartmanová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související