Živě od vás: Jak se slouží strážníkům Městské policie Železný Brod

Středeční putování Českého rozhlasu Liberec za hosty čeká prázdninová přestávka, poslední červnový přímý přenos jsme vysílali ze služebny městské policie v Železném Brodě.

Zleva: Velitel Městské policie Železný Brod Pavel Hriník a redaktor Jaroslav Hoření

Služebna městské policie v Železném Brodě sídlí na tamní radnici. Hostitelem přímého přenosu byl velitel železnobrodských strážníků Pavel Hriník a také starosta města František Lufinka (SLK).

„Naše činnost je velice pestrá, ale například poslední pokutu za rychlost, tady v Železném Brodě, od městské policie dostal člověk v roce 2019,“ odpověděl Pavel Hriník na otázku, co je pravdy na tom, že strážníci „mají na starost“ jen pokuty za parkování a rychlost.

„Máme dlouhodobě personální podstav a vydefinovali jsme si to tak, že na prvním místě je u nás veřejný pořádek. Ta doprava je až na vedlejší koleji,“ vysvětlil.

Vrchním velitelem Městské policie Železný Brod je starosta města František Lufinka (SLK) „Situace není vůbec jednoduchá, více než 2 roky jsme pod stavem a samozřejmě se to musí projevovat v možnosti obsazení 24hodinových směn 7 dní v týdnu. Více než rok probíhá denní služba jen jednočlenná. A to není ideální z hlediska bezpečnosti ani strážníka, ani občanů,“ potvrdil František Lufinka slova Pavla Hriníka.

„(Mít v Železném Brodě městskou policii) je důležité z jednoho prostého důvodu. My tady máme statní polici, ale i ta se potýká s podstavem, sami víme, že slouží jak na území Železného Brodu, tak na území Rychnova. A to není ideální stav pro Železný Brod, proto vidím městskou polici tady jako opodstatněnou,“ dodal starosta.

Kde všude a u čeho všeho městští strážníci v Železném Brodě zasahují? Která místa jsou ve městě nejproblemovější? Kolik strážníků v Železném Brodě slouží a jak se hledají noví kolegové nebo kolegyně? Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související