Dětský gang v Jablonci. Strážníci zavedli speciální linku, ve městě vzniká občanské sdružení

20. červen 2023 07:53

Policisté, strážníci i magistrát v Jablonci nad Nisou řeší stížnosti na skupinu dětských násilníků, kteří napadají jiné děti a útoky si natáčí. Policie dostala už šest trestních oznámení a ve městě vznikla i veřejná iniciativa proti násilí. Strážníci kvůli dětským násilníkům zavedli speciální telefonickou linku a skupinky dětí na problematických místech také více kontrolují.

Čtěte také

Hloučky mladistvých se nejčastěji schází u Tyršova parku, na Dolním náměstí, Letní scéně, na autobusovém nádraží nebo v Dlouhé ulici, a s přicházejícím létem také u jablonecké přehrady. Ve skupinách mladistvých v poslední době vzrůstá násilné chování. Děti se bijí navzájem, nebo napadnou někoho cizího.

„Jestli nejsem postavou na to, abych do toho vrhnul osobně – přece jen, nikdo neví, co u sebe děti mají, jak jsou agresivní a jestli nevytáhnou nůž – pak bych šel opodál, pozoroval je a zavolal 156 nebo 158. Hlavně bych setrval do příjezdu policie,“ apeluje strážník Pavel Papageorgiu na veřejnost, aby takové jednání neignorovala, s tím, že policistům je nutno celou situaci podrobně popsat.

Jedno z trestních oznámení podal v květnu 2023 otec napadeného syna Jiří Pešat. „Po tom, co se stalo Kubovi, chodíme s pepřovými spreji. Snažíme se jim vyhýbat, ale snažíme se i udělat něco, aby tohle skončilo. Kolem chodili lidé, nikdo nezvedl telefon a nezavolal policii. To mě překvapilo ze všeho nejvíce,“ popisuje nepříjemný zážitek.

„Proto se snažím lidi zburcovat, proto se na facebooku založila skupina Jablonec město bez násilí, která dnes má už skoro čtyři tisíce členů,“ dodává.

Čtěte také

Kvůli situaci ve městě vzniká také občanské sdružení. Jeho cílem má být podle jednoho z iniciátorů Pavla Kubíčka pomoct skupiny problematické mládeže vytlačovat z míst, kde se setkávají a škodí.

„Ty skupinky to zkouší tam, kde ví, že mohou. Když se k ním postavím a podívám se jim do očí, tak okamžitě skončí. Je potřeba, aby lidé byli aktivní, přestali se bát, přestali komentovat na sociálních sítích a začali opravdu aktivně žít, fungovat ve městě a aby dali všem najevo, že si toto nenechají líbit. Pokud to udělají, pak máme z půlky vyhráno,“ myslí si Pavel Kubíček.

Setkání zástupců nově vznikajícího sdružení Bezpečný Jablonec, radnice, státní a městské policie a dalších úřadů je naplánované na konec června. Strany by měly přijít s konkrétními návrhy, jak problémům s násilným chováním dětí a napadáním předejít.

Jedním z nich by mohlo být podle informací Českého rozhlasu zřízení a zpřístupnění wi-fi připojení na dětských hřištích a sportovištích.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související