Zázrak jménem kotrč: Dršťková nemá chybu, zkuste ho i obalit nebo na přírodno, libuje si mykolog

Zdálky připomíná mořský korál, ale roste hlavně v borovém lese. Mohutná jedlá chorošovitá houba kotrč kadeřavý parazituje převážně na kořenech borovic. O výjimečnosti kotrče kadeřavého i vzácnosti kotrče Němcova s mykologem Zdeňkem Peldou.

Kotrč kadeřavý

Plné košíky křemenáčů, hřibů, kozáků a dalších druhů hub jsme mohli nacházet i v poměrně horkém letním počasí. Co všechno houby ke svému růstu potřebují, kterým druhům se daří i v chladnějších podzimních dnech?

Mezi houbové lahůdky podle mykologů patří kotrč kadeřavý. „Kotrč kadeřavý je vyhledávanou houbou, kterou sbírají téměř všichni a málokdy v lese zůstane,“ potvrzuje Zdeněk Pelda. „Je zajímavý tím, že roste výhradně pod borovicemi nebo u borovic nebo na borovici.

Mně se podařilo letos objevit podobný kotrč, ten také krásný, ovšem chráněný, jmenuje se kotrč Němcův, roste u jedlí a smrků, je to nádherná bílá houba,“ upozorňuje na rozdíl, s tím, že se mu už stalo, že mu někdo tuto chráněnou houbu, utrženou, ukazoval na fotografii k potvrzení, že se jedná o kotrče kadeřavého.

Kotrč kadeřavý je poměrně nesnadné očistit. „Mám na to jednoduchou metodu. Vezměte si lavor, dejte do něho kotrče, propláchněte ho sprchou, vylejte, to udělejte několikrát, pak vezměte prkénko, rozřežte kotrče na plátky a propláchněte ho znova, dosáhnete úspěchu,“ usmívá se mykolog.

A jak podle Zdeňka Peldy nejlépe kotrče zpracovat? „Já říkám: ‚Jakkoliv.‘ Dršťková polévka nemá chybu, ale můžete ho klidně i obalit, i přírodně udělat jako řízek, jak říkám, rozřezat na plátky. Anebo usušit, to je také skvělé,“ dodává.

Co způsobuje, že houby někdy rostou a někdy ne? Kterým druhům se daří i v chladnějších podzimních dnech a kde je hledat? Jak bezpečně poznat syrovinku od jedovaté houby? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související