Zázrak jménem kotrč: Dršťková nemá chybu, zkuste ho i obalit nebo na přírodno, libuje si mykolog
Zdálky připomíná mořský korál, ale roste hlavně v borovém lese. Mohutná jedlá chorošovitá houba kotrč kadeřavý parazituje převážně na kořenech borovic. O výjimečnosti kotrče kadeřavého i vzácnosti kotrče Němcova s mykologem Zdeňkem Peldou.
Plné košíky křemenáčů, hřibů, kozáků a dalších druhů hub jsme mohli nacházet i v poměrně horkém letním počasí. Co všechno houby ke svému růstu potřebují, kterým druhům se daří i v chladnějších podzimních dnech?
Mezi houbové lahůdky podle mykologů patří kotrč kadeřavý. „Kotrč kadeřavý je vyhledávanou houbou, kterou sbírají téměř všichni a málokdy v lese zůstane,“ potvrzuje Zdeněk Pelda. „Je zajímavý tím, že roste výhradně pod borovicemi nebo u borovic nebo na borovici.
Mně se podařilo letos objevit podobný kotrč, ten také krásný, ovšem chráněný, jmenuje se kotrč Němcův, roste u jedlí a smrků, je to nádherná bílá houba,“ upozorňuje na rozdíl, s tím, že se mu už stalo, že mu někdo tuto chráněnou houbu, utrženou, ukazoval na fotografii k potvrzení, že se jedná o kotrče kadeřavého.
Kotrč kadeřavý je poměrně nesnadné očistit. „Mám na to jednoduchou metodu. Vezměte si lavor, dejte do něho kotrče, propláchněte ho sprchou, vylejte, to udělejte několikrát, pak vezměte prkénko, rozřežte kotrče na plátky a propláchněte ho znova, dosáhnete úspěchu,“ usmívá se mykolog.
A jak podle Zdeňka Peldy nejlépe kotrče zpracovat? „Já říkám: ‚Jakkoliv.‘ Dršťková polévka nemá chybu, ale můžete ho klidně i obalit, i přírodně udělat jako řízek, jak říkám, rozřezat na plátky. Anebo usušit, to je také skvělé,“ dodává.
Co způsobuje, že houby někdy rostou a někdy ne? Kterým druhům se daří i v chladnějších podzimních dnech a kde je hledat? Jak bezpečně poznat syrovinku od jedovaté houby? Poslechněte si záznam rozhovoru.
Související
-
Rostou, rostou? Pravdy i mýty o houbách s mykologem Zdeňkem Peldou
Jak přišla muchomůrka ke svému názvu, která houba chutná nejlépe, a který druh hřibu nám může přivodit halucinace.
-
Zapékanec s hříbkama
Jako naše babičky chodily před sto lety na houby, vydáváme se s košíkem do lesa i my. A když rostou, začínáme přemýšlet co z hub uvařit, aby to nebyla pořád jen smaženice.
-
Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny
Nahlédneme do starých sešitků v kredenci, do kterých si babičky zapisovaly recepty. Řada z nich pocházela od mlynářky, nebo také z hájovny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.