Rostou, rostou? Pravdy i mýty o houbách s mykologem Zdeňkem Peldou

Jak přišla muchomůrka ke svému názvu, která houba chutná nejlépe, a který druh hřibu nám může přivodit halucinace. Nejen to se dozvíte v našem seriálu o houbách. S mykologem Zdeňkem Peldou si také připomeneme některé mýty, které je provázejí, a poradíme, jak houby správně zpracovat.

Najít, vyfotit, potěšit se, pochlubit se a vrátit zpátky do lesa. Češi jsou národem houbařů, a tak není divu, že se občas setkáváme s různými mýty, které se dědí z generace na generace. S některými nás seznámí kolegyně Iveta Kalátová, která vyrazila na houby do podještědských lesů se známým mykologem Zdeňkem Peldou.

Bučiny, borové, nebo smíšené lesy ukrývají houby všeho druhu, co ale v houbařské terminologií znamená jednohřibový les? To nám kolegyně Iveta Kalátová s mykologem Zdeňkem Peldou vysvětlí z lesů nad libereckými Karlinkami, kde se mimo jiné setkali s houbami, které připomínaly malé oranžové plamínky.

Velkým českým propagátorem houbaření byl František Smotlacha. O jeho odvážném experimentu ohledně ochutnávání hub a dobré houbařské intuici v našem seriálu také uslyšíte.

Pokud si nejste jisti při sběru hub svým úlovkem, je dobré se poradit s odborníkem, nejlépe se zkušeným mykologem. Na jedovaté houby, se kterými se v tomto období můžeme setkat, se Iveta Kalátová znalce hub Zdeňka Peldy zeptala.

A když už máme nasbíráno, můžeme si připravit různé tradiční houbové pochutiny, jako smaženici, houbové řízky, kyselo nebo kubu. Ale protože myslíme i na zimu, je dobré houby různým způsobem i zpracovat. Jedním z nich je i sušení. A jakou úlohu hraje při sušení hub mrazák? Poslechněte si v seriálu.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.