Letošní Majáles otevře brány LVT, legendární prostor výstaviště ožije kulturou

3. březen 2023 15:29

Do areálu Libereckých výstavních trhů, kam se sjížděly desetitisíce lidí, letos vtrhne Majáles. Festival, kde se kromě hudby všech žánrů odehraje i finále souboje středních škol.

Čtěte také

Už na začátku března je jasné, jak bude vypadat letošní liberecký Majáles. Pořadatelé odtajnili nejen datum, 25. a 26. května 2023, ale i nové místo konání: Areál bývalých Libereckých výstavních trhů. Pro čerstvé dospěláky bude Majáles navíc soubojem škol.

„Řekli jsme si, že studentský svátek by měl kromě samotné zábavy nabídnout i nějaký praktický přesah. Proto jsme vymysleli komplexní soutěž pro studenty třetích ročníků středních škol, tedy téměř dospělé lidi, a to tak, abychom jim pomohli se na vstup do dospělosti co nejlépe vybavit," vysvětlila Petra Dovrtilová ze spolku Kultura, který Majáles pořádá.

Studenti budou zábavnou formou zpracovávat témata, jako je finanční gramotnost, marketing a propagace, sociální odpovědnost, ekologie a udržitelnost, zdravověda či obrana.

Středoškoláci se mohou přihlašovat do konce března. Soutěž, na níž se podílejí odborníci z praxe, potrvá až do Majálesu.

Liberecký Majáles se bude konat pošesté, první ročník byl na náměstí před radnicí, další dva v parku Budyšínská a poslední dva v zámeckém parku ve Vratislavicích.

Tentokrát bude poprvé v areálu výstaviště, který v minulosti proslavily Liberecké výstavní trhy. „Sjížděly se sem statisíce lidí z celého světa, město jimi žilo a ukazovalo ze sebe to nejlepší," připomněl Marek Ottl, předseda spolku Kultura a kapelník libereckého Big´O´Bandu.

Na tuto tradici by Majáles podle něj chtěl navázat. „Areál je z našeho pohledu trochu zapomenut. My bychom strašně rádi do toho areálu vstoupili s kulturou, rádi bychom tam lidi zpátky dovedli, protože areál je krásný," dodal.

Liberecký Majáles bude tradičně dvoudenní, v pátek 26. května vystoupí Paulie Garand, Vojtaano, Celeste & Charles a také Jakub Děkan band, v sobotu liberecký Krucipüsk, Lenka Dusilová nebo Katarína Knechtová ze Slovenska.

Přesný program zveřejní organizátoři v polovině dubna.

Český rozhlas Liberec je mediálním partnerem spolku Kultura z.s.

autoři: Jaroslav Hoření , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související