Zapálit svíčku, upravit hrob, zavzpomínat na své blízké zesnulé. Dušičky jsou časem, kdy hřbitovy navštěvuje nejvíc lidí

5. listopad 2023 08:14

Uctít památku zesnulých blízkých se o víkendu vydala na hřbitovy řada lidí. Právě v dušičkový čas vykazují pietní místa až čtyřikrát vyšší návštěvnost než jindy. Správy hřbitovů kvůli tomu i prodlužují otevírací dobu.

„Jezdíme hlavně o Dušičkách. Máme to spojené s tím, že pořádáme okružní jízdy po hřbitovech. Máme to v rozsahu nějakých sta kilometrů od Liberce až po Poděbrady a blízké okolí,“ uvedl jeden z oslovených Liberečanů, který na hřbitov u krematoria přišel vzpomenout na své blízké.

Liberecké krematorium během dušičkového víkendu

Samostatná kremace stojí u městské pohřební služby v Liberci necelých 13 tisíc korun, pohřeb ve velké síni přijde pozůstalé na necelých 27 tisíc korun. Ceny tak oproti loňsku stouply o 5 až 15 procent podle jednotlivých položek.

„Důvodem není to, že bychom chtěli vydělávat víc. Je to samozřejmě o tom, že i my musíme reflektovat ekonomickou realitu, a když je plyn třikrát dražší, tak ta služba bude dražší. Zároveň jsme se snažili cenu nastavit únosně a nepromítli jsme tam zcela tu zvýšenou cenu plynu,“ vysvětlil náměstek libereckého primátora Jiří Šolc, nestraník zvolený za hnutí ANO.

Nedostatek míst na hřbitovech

Hřbitov u libereckého krematoria o Dušičkách

V Libereckém kraji průměrně ročně umírá něco přes 5 tisíc lidí a to s sebou nese problém s nedostatkem míst na hřbitovech, hlavně ve větších městech. V Liberci je dnes v provozu 8 hřbitovů, ale pokud chce někdo klasický pohřeb s rakví do země, tak je to možné už jen v Dlouhých Mostech, v Liberci není místo.

Lidé ale stále častěji upouštějí od klasického pohřbu do země, čím dál větší zájem je o uložení do urny, do kolumbárií a podobně. Například ve Vratislavicích nad Nisou teď na žádost občanů zřizují dvě nová pietní místa a to vsypovou a rozptylovou loučku. V provozu budou v příštím roce.

Alternativní pohřby v Liberci?

V Liberci plánuje tamní Pirátská strana začít veřejnou debatu o tom, jestli by nebyl ve městě zájem o alternativní pohřby šetrné k přírodě. Šlo by například o pohřeb, kdy se popel člověka uloží ke kořenům nějakého stromu nebo kdy rozptylová loučka má podobu rozkvetlé louky a podobně. Inspirací je libereckým Pirátům hřbitov nazvaný Les vzpomínek v pražských Ďáblicích. Téma teď budou chtít dostat mezi veřejnost a také do rady města.

Spustit audio

Související