Pozůstalí plní přání zesnulých, je to slabina v zákoně, připouští provozovatel pohřební služby

Připravit se na bolestnou událost odchodu nejbližších nejde. I v této těžké životní situaci je ale dobré vědět, jaká jsou práva a povinnosti pozůstalých, a na co myslet při zařizování smutečního obřadu a hlavně při umístění ostatků.

Jaroslav Egrt

Podle Jaroslava Egrta, provozovatele pohřební služby v Liberci a Jablonci nad Nisou, v případě, kdy proběhne kremace, ať už s obřadem, nebo bez obřadu, je pozůstalým předána urna s ostatky zesnulého, a ti s nimi naloží, jak uznají za vhodné.

„Osobně si myslím, že je to taková slabina v zákoně, který předpokládá, že každý zesnulý skončí na nějakém oficiálním pohřebišti. To, že se tak neděje, je právě tou benevolencí. Když vydáme urnu pozůstalým, oni pak často plní přání zesnulých. Není výjimkou, že mi lidé řeknou, že pohřbívají v Jizerských horách, nebo na Ještědu, ale jsou to i Alpy a moře,“ říká Jaroslav Egrt.

„To například v Německu nepřipadá v úvahu, aby pozůstalí dostali urnu. Můžou nahlásit maximálně hřbitov, kde chtějí, aby urna byla uložena, a pohřební služba se spojí s tím hřbitovem a zařídí to,“ poukazuje na zcela odlišnou situaci u našich sousedů.

Jak se Jaroslav Egrt dostal k provozování pohřební služby a proč si vybral toto povolání? Co je na této práci nejtěžší? Jaké jsou druhy pohřbů? Jak probíhají úkony, které pohřební služba zajišťuje a koho volat, když dojde k úmrtí v rodině, či někoho blízkého? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související