Zaleží to na oblastech, ale vína z letošního roku budou kvalitní a poctivá, říká Petr Krejčík

Hostem Dopoledne pod Ještědem byl znalec vína, sommelier z vinařství Lednice, Petr Krejčík a tématem hovoru samozřejmě svatomartinské víno.

Pozn. red.: Záznam rozhovoru je z 10. 11. 2020

Historie Svatomartinské tradice spadá do 18. století, kdy vládl Josef II.; právě 11. listopadu, na den svatého Martina, chodívali majitelé vinic ke svým vinařům ochutnávat nové víno, a podle jeho kvality se poté rozhodovali, jestli si vinaře ponechají i příští rok.

Svatomartinská vína jsou vlastně plnoletá, dají se tedy přirovnat třeba k děvčatům...
Petr Krejčík, sommelier

Sklizeň hroznů na kutnohorských vinicích

Jaký je letošní rok pro vinaře a jaké bude víno? Co způsobuje, že někdy ve víně chybí tolik potřebná kyselinka? Podle čeho znalci poznají, z jakého roku víno pochází? Jaký je rituál ochutnávání vína a svatomartinského přípitku? Proč letos začali vinaři svatomartinské víno prodávat dřív než v tradičních 11 hodin, 11 minut, 11. listopadu? Jsou si martinská vína z různých ročníků podobná? A jak budou chutnat ta letošní? Jak v této složité době můžeme vinaře podpořit? S čím si svatomartinské víno nejlépe vychutnat? Jak dlouho můžeme svatomartinské víno uchovat?

V rozhovoru Petr Krejčík také popisuje, jak připravit zabijačkový husí guláš a svatomartinská husí jelítka, poslechněte si to.

Spustit audio

Související