Zákupy jsou výjimečné hlavně tím, že patřily přímo Habsburkům, říká zámecký kastelán Vladimír Tregl

Co je na Státním zámku Zákupy nového a co se ještě chystá, přišel do našeho studia vyprávět mladý muž, který už toho má ale hodně za sebou.

Začínal jako průvodce, později se věnoval restaurování, podílel se na instalaci mnoha prohlídkových tras, například na hradě Grabštejn, zámcích Hrubý Rohozec, Lemberk, Opočno, Litomyšl a také Zákupy. Koncem roku 2019 se stal kurátorem výstavy připomínající rod Gallasů a Clam-Gallasů v Oblastní galerii v Liberci, je autorem či spoluautorem několika publikací. Hostem pátečního Dopoledne pod Ještědem byl kastelán zámku Zákupy, dlouholetý pracovník Národního památkového ústavu, Vladimír Tregl.

Hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec byl zákupský kastelán Vladimír Tregl
Výtah na zámku Zákupy

Zákupy jsou, podle jeho slov, výjimečné hlavně tím, že to nebyl zámek, který patřil hraběcí nebo knížecí rodině, ale že patřil přímo panovnické rodině. Do Zákup jezdili na letní pobyty členové panovnické rodiny Habsburků. Například korunní princ Rudolf, který je známý tím, že spáchal sebevraždu i se svojí milenkou, často na zákupském zámku pobýval; i jeho otec, císař František Josef I., tam byl několikrát. A zámecké interiéry jsou dochované po posledním korunovaném českém králi Ferdinandovi Dobrotivém. Po něm na zámku zůstal i nejstarší dochovaný osobní výtah v České republice. Je z roku 1870 a byl pořízen právě pro stárnoucího císaře Ferdinanda Dobrotivého, aby mu usnadnil pohyb mezi jednotlivými patry zámku. Je to polstrovaná vyzdobená kabina, ve které jsou dvě křesla pro císaře a jeho manželku.

Jak se z člověka stane kastelán? Kolik mají na Zákupech průvodců? Proč jsou na zámcích prohlídky jen od jara do podzimu? Co se stalo s Medouškem a jestli jsou na zámku v Zákupech ještě vůbec nějaká zvířata? Co je na zámku nového a co se chystá? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Jana Fričová , reČRoL
Spustit audio

Související